Το τέλος του 2014 κατά πάσα πιθανότητα θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Όμως, είναι γεγονός ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει ανακάμψει ακόμη, η ρευστότητα παραμένει προβληματική και η εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών αποκαθίσταται με αργούς ρυθμούς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος μιας νέας κατάρρευσης είναι υπαρκτός. Και δεν θα απομακρυνθεί όσο δεν διασφαλίζεται η απαραίτητη πολιτική σταθερότητα.

Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει να μη γίνονται εκλογές. Σημαίνει να υπάρχει από όλα τα κόμματα εξουσίας ο βαθμός υπευθυνότητας και σοβαρότητας που επιβάλουν οι καιροί και οι περιστάσεις. Σημαίνει να έχουμε συμφωνήσει σε ορισμένα βασικά ζητήματα: στο ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός και όχι εκτός του ευρώ, όπως επίσης και ότι θα ήταν καταστροφικό να επιτρέψουμε τη διόγκωση των ελλειμμάτων και ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Πρέπει να έχουμε συμφωνήσει ότι η αναγκαία αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού δεν μπορεί να γίνει μέσα από την αναδιανομή ανύπαρκτων πόρων. Αντίθετα, απαιτεί τη δημιουργία νέου εθνικού πλούτου, με αιχμή έναν ανταγωνιστικό τομέα και με κεφάλαια που κάποιοι επενδυτές – κυρίως από το εξωτερικό – θα πρέπει να εμπιστευθούν στη χώρα. Πρέπει, τέλος, να έχουμε συμφωνήσει σε δύο – τρεις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, οι οποίες ανεξαρτήτως κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να προχωρήσουν.

Αυτό που η αγορά και η κοινωνία θέλουν να γνωρίζουν είναι ότι, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί γίνει ξανά ούτε ικέτης, αλλά ούτε και εκβιαστής των εταίρων της. Ότι η όποια επόμενη κυβέρνηση δεν θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει σε επαχθή μνημόνια και επιτηρήσεις, αλλά ούτε και να μαζέψει ό,τι έχει απομείνει ως τώρα στους πολίτες μέσω εξοντωτικών φόρων ή μέτρων εσωτερικού δανεισμού.

Οι προεκλογικές εντάσεις, η οξύτητα, η επαναστατική γυμναστική και η πλειοδοσία υποσχέσεων, δεν ωφελούν κανέναν. Αυτό που η αγορά και πολίτες έχουν ανάγκη σήμερα να γνωρίζουν είναι ότι την επομένη των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει σε σταθερό έδαφος. Είναι καιρός πλέον και στην Ελλάδα να αποσυνδεθεί η οικονομία από τον εκλογικό κύκλο.