Νέες παρεµβάσεις στη µάχη κατά της φοροδιαφυγής, µετά την «κοινοπραξία» της ΑΑΔΕ µε τις ψηφιακές πλατφόρµες, σχεδιάζει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κρατικών ταµείων και τη δηµιουργία δηµοσιονοµικού χώρου για πρόσθετες ελαφρύνσεις και παροχές.

Το νέο «οπλοστάσιο», που θα αποτελέσει µέρος της οµιλίας του πρωθυπουργού από το βήµα της ∆ΕΘ, περιλαµβάνει ισχυρά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωµές, αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελµατιών, διασύνδεση όλων των ταµειακών µηχανών µε τα POS και επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους της οικονοµίας.

Στόχος είναι η είσπραξη 4 δισ. ευρώ από το χτύπηµα της φοροδιαφυγής, που εκτιµάται ότι ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι ενδεικτικό ότι 1,5 δισ. ευρώ µόνιµων εσόδων από τον περιορισµό της φοροκλοπής αρκεί για να µειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά µία ποσοστιαία µονάδα, ενώ µε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ καταργείται το τέλος επιτηδεύµατος.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα εξής:

1. Φοροαπαλλαγές για ηλεκτρονικές πληρωµές: Μετά την αποτυχία του µέτρου για έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουµένους που πληρώνουν µε ηλεκτρονικό χρήµα την παροχή υπηρεσιών από 20 επαγγέλµατα, εξετάζεται η καθιέρωση ισχυρότερων απαλλαγών, που θα αντισταθµίζουν το «κέρδος» που προσφέρουν οι επαγγελµατίες στους πελάτες τους από τη µη καταβολή του ΦΠΑ 24% µε τη µη έκδοση απόδειξης. Ενα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ποσού που θα αφαιρείται από το εισόδηµα και µε βάση το ισχύον καθεστώς φτάνει τα 5.000 ευρώ.

2. Χρηµατικό µπόνους για «Appodixi»: Προωθείται διάταξη που έµεινε στο συρτάρι λόγω των εκλογών για τη χορήγηση κλιµακωτής αµοιβής ανάλογα µε την αξία της συναλλαγής σε φορολογουµένους που µέσω της εφαρµογής «Appodixi» θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ για περιπτώσεις µη έκδοσης αποδείξεων από επαγγελµατίες στους οποίους έπειτα από έλεγχο διαπιστώνεται µεγάλης έκτασης απόκρυψη τζίρου. Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πλαφόν 2.000 ευρώ στην αµοιβή για τους πολίτες, εξετάζεται η αναπροσαρµογή του ορίου για αποκάλυψη τρανταχτών κρουσµάτων κρυφής φορολογητέας ύλης.

3. «Ηλεκτρονικά καρφώµατα» για φοροδιαφυγή: Η ΑΑΔΕ στήνει µια νέα, ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα, στην οποία οι φορολογούµενοι θα µπορούν να καταγγέλλουν επώνυµα ή ανώνυµα κρούσµατα µη έκδοσης αποδείξεων και παραστατικών, φοροκλοπής και απάτης, παράνοµης διακίνησης εµπορευµάτων, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.

4. Online διασύνδεση ταµειακών µηχανών µε POS και νέου τύπου µηχανισµοί: «Μπλόκο» στην απόκρυψη τζίρου µε τη µη έκδοση αποδείξεων ή µε την αλλοίωση, ακόµα και την «εξαφάνισή» τους βάζουν η διασύνδεση 400.000 ταµειακών µηχανών µε τα POS και η λειτουργία 140.000 φορολογικών µηχανισµών νέας γενιάς, ειδικά στην εστίαση. Σύµφωνα µε το νέο χρονοδιάγραµµα, η υποχρεωτική διασύνδεση ταµειακών µε POS µετατίθεται για τους πρώτους µήνες του 2024.

5. POS παντού: Σχεδιάζεται διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονοµικές δραστηριότητες, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελµατικοί χώροι, όπως, για παράδειγµα, γυµναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων και κινηµατογράφοι.

6. Ελεύθεροι επαγγελµατίες: Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελµατιών, µε επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, ενώ δεν αποκλείονται και παρεµβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 16/9