Μια χρυσή τομή μεταξύ ξενοδόχων και διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης επιχείρησε να βρει η κυβέρνηση, με τις αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εξειδίκευσε χθες το οικονομικό επιτελείο.

 

Σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, αφήνει ανέγγιχτα τα δύο τρίτα των Airbnb, που ανήκουν σε ιδιώτες μικροϊδιοκτήτες, χωρίς να αλλάζει τίποτα στο καθεστώς λειτουργίας τους -αρκεί να μη φοροδιαφεύγουν, φυσικά. Αυτά είναι περισσότερα από 111.000 ακίνητα.

 

 

Ωστόσο, επιβαρύνει με ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων σχεδόν 58.000 ακίνητα, υποχρεώνοντας τους διαχειριστές τους να ανοίξουν βιβλία ατομικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου. Πρόκειται για 7.440 διαχειριστές που έως τώρα ήταν φυσικά πρόσωπα και διαχειρίζονται ο καθένας από 3 ακίνητα και πάνω. Δημιουργείται μάλιστα νέος Κωδικός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Σε αυτόν έχουν υποχρέωση να ενταχθούν και τα ήδη υφιστάμενα νομικά πρόσωπα, που ανέρχονται σε 5.300 και διαχειρίζονται περισσότερα από 27.000 ακίνητα.

 

 

Σε περίπτωση δε που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση. Με τη ρύθμιση αυτή, ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των ξενοδόχων.

 

 

Είναι χρήσιμο επίσης να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς ιδιώτες διαχειριστές που καλούνται να ανοίξουν βιβλία, δηλαδή 4.100 φυσικά πρόσωπα, έχουν ακριβώς τρία ακίνητα. Άλλα 1.687 φυσικά πρόσωπα διαχειρίζονται 4 ακίνητα.

 

Επίσης το σύνολο των 168.819 ακινήτων που είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ θα υποχρεούνται από την αρχή του επόμενου έτους να καταβάλουν φόρο διαμονής (Πράσινος Φόρος, θα ονομάζεται πλέον).

 

 

Να σημειωθεί ότι με βάση το επικαιροποιημένο MOU που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με βάση τα δεδομένα που παρέχουν οι πλατφόρμες και επιβάλλονται ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής ή παροχής επιπρόσθετων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων, όπως προβλέπει ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Νέες κόντρες στον τουριστικό κλάδο

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, προς μεγάλη έκπληξη των ξενοδόχων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυξάνει τον φόρο διαμονής / Πράσινο Φόρο, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος. Έτσι, οι τιμές διαμορφώνονται σε 1,5 ευρώ την ημέρα για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 3 ευρώ για 3 αστέρων, 7 ευρώ για 4 αστέρων και 10 ευρώ για 5 αστέρων. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και στη βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος ανέρχεται σε 1,5 ευρώ την ημέρα.

 

Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και θα χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.

 

Οι ξενοδόχοι πάντως εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την εν λόγω αύξηση, τη στιγμή μάλιστα που ζητούσαν την ολική κατάργηση του φόρου διαμονής. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, κάνει λόγο για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Αναφέρει μάλιστα ότι «θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ)».

 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, από την πλευρά του τήρησε μια πιο επιφυλακτική στάση, λέγοντας ότι «απομένει να εκτιμηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από την ανακοίνωση της αύξησης του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

 

Τέλος, η εξαγγελθείσα υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση περιουσίας, περιορίστηκε σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, κάτι που αφορά και ξενοδοχειακές μονάδες και αλυσίδες ξενοδοχείων. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι ανωτέρω  επιχειρήσεις δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.