Όταν υπάρχουν άλλοι, ανοιχτοί δρόμοι, δεν έχει νόημα για κάποιον να ακολουθεί τον δρόμο που είναι μποτιλιαρισμένος. Ακριβώς το ίδιο ισχύει σήμερα για τους καταθέτες που επιμένουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αμελητέες αποδόσεις του παραδοσιακού Ταμιευτηρίου αντί να διερευνήσουν τις άλλες επιλογές που προσφέρουν οι τράπεζες, το Δημόσιο, οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και εταιρείες διαχείρισης πλούτου, που διαθέτουν τα προϊόντα μεγάλων, διεθνώς αναγνωρισμένων επενδυτικών οίκων. Οι τελευταίες, μάλιστα, βρίσκονται πίσω από την άνθηση μιας νέας επενδυτικής επιλογής, ακόμα και για καταθέτες των 1.000 ευρώ: τα ETFs διαχείρισης διαθεσίμων.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα (Exchange Traded Funds) προσομοιάζουν με τα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά είναι διαπραγματεύσιμα σε διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματιστήρια και δίνουν αποδόσεις (σ.σ.: Τα διαχείρισης διαθεσίμων) που κινούνται στα επίπεδα του επιτοκίου Euribor, χονδρικά στο 3,75%. Πρόκειται για αποδόσεις υψηλότερες από τις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμα και του εξωτερικού και κοντά στην απόδοση (3,8%) του ετήσιου εντόκου γραμματίου του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε πρόσφατα.

Τα ETFs προκύπτουν από «καλάθι» τοποθετήσεων σε καταθετικού τύπου προϊόντα, κατά βάση καταθέσεις προθεσμίας, repos και έντοκα γραμμάτια. Οι πελάτες της λιανικής (και προφανώς του private banking) μπορούν να αγοράσουν τα ETFs Money Market απευθείας από το χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένα, όπως θα αγόραζαν μια μετοχή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να τα ρευστοποιήσουν όποτε θέλουν, χωρίς να έχουν προμήθεια εξόδου, όπως συμβαίνει με τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, και χωρίς να περιμένουν να δουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους κάποιες ημέρες μετά τη συναλλαγή λόγω εκκαθάρισης.

Οπως αναφέρει στο «MoneyPro» ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη υβριδική (σ.σ.: Οχι μόνο με φυσική παρουσία συμβούλων, αλλά και με χρήση της τεχνολογίας για συναλλαγές) εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών κεφαλαίων, τα money market ETFs είναι προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, με ενεργητικό δεκάδων δισεκατομμυρίων, θεματοφύλακες και διαχειριστές από τους κορυφαίους του πλανήτη.

Σε ένα τέτοιο προϊόν ο καταθέτης αποκτά το πλεονέκτημα και της διασποράς αλλά και της υψηλής απόδοσης, την οποία λαμβάνει αναλογικά κάθε ημέρα στον λογαριασμό του. Φυσικά, όσο τα επιτόκια αλλάζουν, αλλάζουν μαζί και οι αποδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι ο επενδυτής δεν βρίσκεται εγκλωβισμένος σε χαμηλότερα επιτόκια (όπως συμβαίνει σε μια κλειστή προθεσμιακή κατάθεση που έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα). Αντιθέτως, στην παρούσα φάση, που τα επιτόκια είναι υψηλά, ο επενδυτής μπορεί να αποκομίσει υψηλές αποδόσεις. Επιλέγοντας ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμεί, καθώς δεν υπάρχει κατώτερο ποσό συμμετοχής, ενώ η ρευστότητα του προϊόντος είναι καθημερινή και, ως εκ τούτου, ένας καταθέτης έχει πρόσβαση σε ρευστότητα ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις του είναι αφορολόγητες.

Δημοσιεύθηκε στο MoneyPro των «Παραπολιτικών» στις 23/09/2023.