Aνατροπές στο καθεστώς χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων με «κόφτες» στα κριτήρια για αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα έως 1.000 ευρώ τον χρόνο, εξετάζει η κυβέρνηση για 800.000 επαγγελματίες

Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται ευρύτερες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, στους συντελεστές, στο Τέλος Επιτηδεύματος, αλλά και στον χάρτη των φοροαπαλλαγών που θα αλλάξουν τον «λογαριασμό» της επιβάρυνσης.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Μάλιστα, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει τη διασύνδεση του Τέλους Επιτηδεύματος με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Εάν δηλαδή το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι χρεωστικό με τελικό ποσό φόρου μικρότερο από το ύψος του Τέλους Επιτηδεύματος, δηλαδή τα 650 ευρώ, να υπάρχει υποχρέωση πληρωμής για τον επαγγελματία. Αν το τελικό ποσό είναι μεγαλύτερο, ο επαγγελματίας θα απαλλάσσεται της φορολογίας.

Αυτά -μεταξύ άλλων- θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα που θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου, με «σημαία» την πάταξη της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα.

Τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιμελείται, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και τη χορήγηση των επιδομάτων σε αυτούς που τα δικαιούνται πραγματικά, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέλυσε τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπου -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και το «μαχαίρι» σε επιδόματα που λαμβάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο στις αρχές του 2024, θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων» και προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των 1.000 ευρώ ή των μείον 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ».

Πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ετήσια εισοδήματα από 1.000 έως 10.000 ευρώ δηλώνουν στην εφορία 268.027 ελεύθεροι επαγγελματίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε δραστικές παρεμβάσεις στο πλέγμα των κριτηρίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κατώτατο εισοδηματικό όριο που θα αφήνει εκτός «κούρσας» τους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά κέρδη στην εφορία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή πηγαίνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ τον χρόνο και προφανώς καλύπτουν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια».

Να σημειωθεί ότι μια σειρά επιδομάτων δίνονται σήμερα με εισοδηματικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: τέκνων, στέγασης, ενοικίου, θέρμανσης, φοιτητικό επίδομα, ακρίβειας, «Market pass» κ.ά.

Νέοι συντελεστές

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολόγηση των επιτηδευματιών, ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «εξετάζονται πολλά σενάρια αυτή τη στιγμή», ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο- στο τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν έως 10.000 ευρώ με φόρο 9%. Ωστόσο, ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 15% τουλάχιστον, ενδεχομένως και στο 20%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα. Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση ακόμη ενός συντελεστή, αυτός θα πρέπει να ανέρχεται σε 20% ή 25% (ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή), ενώ αν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα μεταξύ του 20% και του 30% το πολύ, δηλαδή σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του 22%-44% που ισχύουν σήμερα.

Έκπτωση δαπανών

Όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, αναμένεται να επανεξεταστούν όλες όσες ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων.

Ένα ενδεχόμενο είναι να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς να καταργηθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 28/9/2023