Σε μία λέξη συνοψίζεται αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, κατά τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος  μίλησε στο The Third Thessaloniki Summit που διοργάνωσε ο Economist και το powergame.gr. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα συνοψίζεται σε μία λέξη: Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

«Πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις των πολιτικών του κοινωνικού κράτους γιατί η Ελλάδα έχει υστέρηση σε πολλούς επαγγελματικούς δείκτες τα τελευταία πέντε χρόνια» πρόσθεσε ο Άκης Σκέρτσος.

Δεσμευτήκαμε:

    1. Να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειές μας σε μια δυναμική και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας
    2. Να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή
    3. Να προσελκύσουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις
    4. Να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας
    5. Να αυξήσουμε εισοδήματα και μισθούς

Άκης Σκέρτσος: Φέτος θα πετύχουμε ένα πλεόνασμα 0,7%

Ο Άκης Σκέρτσος πρόσθεσε πως «θέλουμε να έχουμε μια δυναμική οικονομία για να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε με υπεύθυνο τρόπο και δημοσιονομική σταθερότητα τις δαπάνες στα δημόσια αγαθά, ώστε να κινηθούμε σε πλεόνασμα από έλλειμμα» κι εκτίμησε πως φέτος θα πετύχουμε ένα πλεόνασμα 0,7% (πέρυσι ήταν στο 0%)»

«Ταυτόχρονα καταβάλλουμε προσπάθεια να βελτιώσουμε εισοδήματα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε.

Ο Άκης Σκέρτσος για τους κλιματικούς στόχους, τις υποδομές και τα δομικά εμπόδια για τη μείωση της ανεργίας

Όσο για τους κλιματικούς στόχους της χώρας, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στους κλιματικούς στόχους. Ταυτόχρονα προσανατολιζόσαστε στις συνέπειες και στον οικονομικό τομέα της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη». 

«Δαπανούμε πολλά χρήματα για να μετριάσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για το σκέλος των άμεσων επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές» συμπλήρωσε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αφιερώνει περισσότερο από 40% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στόχος της επόμενης 4ετίας στην Ελλάδα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Όσον αφορά τις υποδομές έχουμε ένα σχέδιο 4 δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού συστήματος. Δεν αφορά μόνο να έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο αλλά και τα δίκτυα που πρέπει να φτιάξουμε για να συνδεθεί ο σιδηρόδρομος με λιμάνια και οδικά δίκτυα ώστε να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου» είπε ο Άκης Σκέρτσος.

Αναφορικά με τα δομικά εμπόδια για ποσοστό ανεργίας, αναφέρθηκε στην ανεργία γυναικών και νέων. «Πρέπει να παρέχουμε περισσότερα κίνητρα κι ευκαιρίες πολιτικής και εργαλεία. Πιο δυναμικό δίκτυο, που θα βοηθά τις ελληνικές οικογένειες με παιδιά, ώστε οι γυναίκες να βρουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής. Αυτό περικλείει και κοινωνικές πολιτικές. Προσπάθεια για νέους. Να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την εργασία με το να γνωρίζουμε τις ανάγκες υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας. Δαπανούμε πολλά χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση 4,2 εκατ. που αφορούν γυναίκες και νέους» επεσήμανε ο Άκης Σκέρτσος.

*Αναδημοσίευση από το powergame.gr