Τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες πτυχές της καθημερινότητας τόσο με οικονομικά όσο και με κοινωνικά οφέλη ανέδειξε ο Βαγγέλης Γκορίλας, επικεφαλής Δημόσιου Τομέα της Vodafone, κατά την τοποθέτησή του στο «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν ο Economist και το powergame.gr.

Ο επικεφαλής Δημόσιου Τομέα της Vodafone, Βαγγέλης Γκορίλας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως έχει καταφέρει κι έχει κερδίσει μια δύσκολη κατηγορία πολιτών, τους digital nomads.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί στην Ελλάδα ένα ψηφιακό άλμα, μια ψηφιακή έκρηξη που έχει αλλάξει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ο Βαγγέλης Γκορίλας εκτιμησα πως αυτό που στη Vodafone εκτιμούν και βλέπουμε για το μέλλον είναι ότι θα συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη κι ενδεχομένως να επιταχυνθεί. Σε αυτό θα συμβάλλουν σημαντικά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν, ο Βαγγέλης Γκορίλας θέλοντας να αναδείξει τόσο τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόνισε πως όπου υπάρχει ψηφιακός μετασχηματισμός αυξάνεται η ίδρυση νέων υπηρεσιών, ενώ παρέχονται και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone σε απομακρυσμένα νησιά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις στις οποίες προχωρά η Vodafone προς την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Γκορίλας απαρίθμησε τα εξής:

  1. Υποδομές για σταθερά και κινητά δίκτυα και για την ασφάλεια των δεδομένων που αφορούν στην ψηφιοποιήση
  2. Πρόγραμμα για 96% κάλυψη 5G έως το 2026
  3. 730.000 οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις να έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ μέσω οπτικής ίνας

Κατόπιν, ο Βαγγέλης Γκορίλας είπε ότι «ζητούμε από την πολιτεία να μας αφήνουν να επενδύουμε», καθώς -όπως υποστήριξε- χωρίς αυτές τις επενδύσεις δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες. «Πιστεύουμε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για άντληση κεφαλαίων που θα βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό».