Οι διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου, ο «πολωνικός πόλεμος» στα ουκρανικά σιτηρά και ο «πνιγμένος» θεσσαλικός κάμπος αποτελούν το κατάλληλο «λίπασμα» για τις ζοφερές προβλέψεις σχετικά με τις τιμές των τροφίμων στη χώρα μας και τις ανατιμήσεις.

Οι παράγοντες της αγοράς (παραγωγοί, μεσάζοντες, έμποροι), μέσω της «Α», κάνουν μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, ώστε να ξέρουμε τι περιμένει το ήδη καταπονημένο πορτοφόλι μας φέτος, προκειμένου να γεμίσουμε το τραπέζι μας.

Οι ανατιμήσεις

1.Το ψωμί ψωμάκι. Η κρίση του ουκρανικού πολέμου προκάλεσε μια σειρά ανατιμήσεων στο ψωμί. Στα συνοικιακά αρτοποιεία κάποια στιγμή μπήκε «φρένο», αλλά η τιμή της φρατζόλας σήμερα κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20 ευρώ, ενώ η τιμή κιλού από 2,80 έως 3,60 ευρώ. Για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχει, ακόμα, κάποια πρόθεση ανατιμήσεων από τα αρτοποιεία, καταγράφεται όμως σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μια «στάση αναμονής», που μόνο ως προάγγελος κακών μπορεί να εκληφθεί.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν και η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει την κρίση του 2021, παρ’ όλα αυτά η άρνηση της Πολωνίας για εισαγωγές από την Ουκρανία και η καταστροφή στις λάσπες της Θεσσαλίας του 30% της εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου έχουν οδηγήσει την αγορά σε πλήρη ακινησία. Οι βιομηχανίες δεν προχωρούν σε συμφωνίες και συμβόλαια για το επόμενο διάστημα, τα οποία πριν από την κακοκαιρία «Daniel» αναμένονταν αναθεωρημένα προς τα κάτω, περιμένοντας να «κάτσει η μπίλια».

Αν αυτή η στασιμότητα επιμείνει για ακόμη 20 ημέρες, οι αρτοποιοί θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις: «Απορροφήσαμε ήδη την αύξηση στα άλευρα τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει άλλη αύξηση, δεν θα προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις στο ψωμί, περιμένουμε όμως τις εξελίξεις», δηλώνει στην «Α», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

2. Κερδοσκοπία στη φέτα. «Οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή της φέτας θα είναι εκ του πονηρού», τονίζει στην «Α» ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς. Εξηγεί πως, παρά τις μεγάλες καταστροφές και τα πνιγμένα ζώα στον κάμπο της Θεσσαλίας, αυτό μεταφράζεται μόλις σε 3% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος. «Η τιμή κιλού στο λιανικό εμπόριο κυμαίνεται σήμερα στα 11-13 ευρώ. Ήμασταν σε στάδιο μείωσης, όμως, το κλίμα αντιστράφηκε με τη νέα αύξηση της τιμής των καυσίμων. Καμία ανατίμηση δεν δικαιολογείται», ξεκαθαρίζει.

3. «Τσιμπημένα» τα μήλα. Τα μήλα της Ζαγοράς παραμένουν στα δέντρα, αλώβητα από την κακοκαιρία, σαπίζουν όμως άπραγα, καθώς η πρόσβαση στα χωράφια είναι ακόμη προβληματική. «Υπάρχουν άλλες περιοχές που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως η Αγιά και η Καστοριά, οπότε δεν θα υπάρχει έλλειψη. Όμως, η τιμή τους φέτος, σίγουρα, θα “τσιμπήσει” λίγο», εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ, Ιωάννης Κράββαρης.

4. «Καυτό» λάδι. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μη αναστρέψιμη ανοδική πορεία στην τιμή του λαδιού (στο ελαιοτριβείο η φετινή σοδειά φτάνει προς 8€/kg αντί για 4,5€/kg πέρυσι), προϊδεάζουν για τον φετινό χειμώνα: ο οικογενειακός κουμπαράς θα «σπάσει» και το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του θα δρομολογηθεί προς τα τρόφιμα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή