Έρχεται fast truck έκδοση επικουρικών
Έρχεται fast truck έκδοση επικουρικών
Νομοθετική ρύθμιση για fast track έκδοση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, η οποία θα περιληφθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος προβλέπει και φέτος μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, που θα ξεπεράσει τις 200.000 ασφαλισμένους.
Στην συνέντευξή του ο κ. Τσακλόγλου αναφέρεται:
Στους δύο άξονες της μεταρρύθμισης του e-ΕΦΚΑ που θα επιτρέψει στις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα, αλλά και με το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας
Στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην έκδοση κύριων συντάξεων που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν 32.500 συντάξεις και πως αυτά θα λυθούν, καθώς και στην έκδοση συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση
Με ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσει η έκδοση πάνω από 100.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, μέσω των αλλαγών που θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του μήνα.
-Στην παραγραφή οφειλών από τον ΕΦΚΑ, όπου έχουν υποβληθεί πάνω από 6.500 αιτήσεις
Καθησυχάζει τους ασφαλισμένους στο «παλιό» επικουρικό ταμείο, ότι όποιες οικονομικές απώλειες, δημιουργούνται εξαιτίας του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι εκκρεμότητες σήμερα σε συντάξεις: Κύριες, εφάπαξ και επικουρικές; Ποιο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους;
Όπως γνωρίζετε οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων αποτελούσαν μία από τις κυριότερες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2019. Τότε είχαμε συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες προς διεκπεραίωση, με εισηγητές που αναζητούσαν χαμένους φακέλους σε αποθήκες και υπόγεια, χωρίς ουσιαστική εποπτεία εκκρεμοτήτων και εργασιών ανά διεύθυνση και υπάλληλο. Με συστηματική δουλειά καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Οι ρυθμοί απονομής συντάξεων επιταχύνθηκαν σημαντικά. Για παράδειγμα, την τελευταία διετία εκδόθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο κύριες συντάξεις, με το μέσο ρυθμό απονομής συντάξεων να πλησιάζει τις 1.250 την ημέρα. Στην Ελλάδα σήμερα ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη κατά μέσο όρο σε δυο μήνες, όταν στην Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες. Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (εκτός ανελαστικών και διεθνών) έχουν περιοριστεί στις 32.000. Από αυτές, οι μισές περίπου είναι εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία όπως για παράδειγμα απουσία ιατρικών γνωματεύσεων ΚΕΠΑ, οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, κ.ά. Στόχος μας είναι στο τέλος του χρόνου οι εκκρεμότητες αυτές να πέσουν κάτω από τις 25.000. Περιορισμένος είναι πλέον και ο αριθμός των εκκρεμών «διεθνών» συντάξεων –περίπου 16.500– οι οποίες όμως παρουσιάζουν μια δυσκολία στο να εκδοθούν και να οριστικοποιηθούν, καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού. Πάντως, έχει τεθεί σε εφαρμογή διασύνδεση του Φορέα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI), με αποτέλεσμα την απλούστευση της αλληλογραφίας μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων και τη σύντμηση του χρόνου απονομής. Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, το στοκ που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο είναι περίπου 40.000, ενώ το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ προχωρούν στην έκδοση 3.500 επικουρικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανά μήνα. Νομοθετική ρύθμιση που αναμένουμε ότι θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή, θα επιτρέψει την άμεση σχεδόν εκκαθάριση των μισών περίπου από αυτές τις συντάξεις. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης πρέπει προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Τέλος, στον τομέα των εφάπαξ έχει επίσης γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και τα ληξιπρόθεσμα εκκρεμή εφάπαξ έχουν περιοριστεί στις 4.000.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση κυρίων και επικουρικών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Πότε εκτιμάται ότι θα γίνει η καταβολή τους;
Με την δημιουργία δομών ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα λεγόμενα «πράσινα κτήρια», δόθηκε λύση στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής που η καθυστέρηση τους έφθανε ακόμη και τα 4-5 χρόνια. Σε αυτές τις δομές, όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο χώρο όπου οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ ανοίγουν τους φακέλους του ασφαλισμένου την ίδια στιγμή, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Αυτή ήταν μια διαδικασία που μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τέως Ταμείων, ενώ τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσοι έχουν υποβάλει αίτηση διαγραφής μη απογεγραμμένων χρεών και πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί;
Οι αιτήσεις για παραγραφή οφειλών μετά τη 10ετία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο ανέρχονται στις 6.298, εκ των οποίων οι 2.584 έχουν εγκριθεί ενώ άλλες 1.385 έχουν απορριφθεί. Για τις υπόλοιπες εκκρεμεί η οριστική απόφαση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουν διαπιστωθεί λάθη στην έκδοση αρκετών χιλιάδων συντάξεων; Πότε να αναμένουν οι δικαιούχοι διορθώσεις και αναδρομικά;
Κάποιοι επιμένουν να αναφέρουν ότι οι συντάξεις εκδίδονται με λάθος τρόπο, αυτό όμως δεν είναι σωστό. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν σε περιορισμένο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων αντιμετωπίζονται άμεσα, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια οι όποιες διαφορές προκύπτουν να πιστώνονται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πλειονότητα των συντάξεων που εκδίδεται με τη fast track διαδικασία, εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούται ο συνταξιούχος. Για τις μεμονωμένες περιπτώσεις που το σύστημα δεν «διάβασε» όλο το χρόνο ασφάλισης που διένυσε ο ασφαλισμένος –συνήθως σε περιπτώσεις που αυτός ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερα του ενός ταμεία– έχει δοθεί εντολή από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες μεταρρυθμίσεις αναμένονται στον e-ΕΦΚΑ και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;
Ανάμεσα στους κυριότερους στόχους του e-ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια είναι η περεταίρω αυτοματοποήση και ψηφιοποίηση των συναλλαγών του με ασφαλισμένους, συνταξιούχους και εργοδότες και η διαλειτουργικότητά του με άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ανακτώνται και να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη υποβολής εγγράφων σε έντυπη μορφή, απλοποιούνται και ομογενοποιούνται οι διαδικασίες του Φορέα, ενώ μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών που υποστηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Δύο είναι τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από τον e-ΕΦΚΑ και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του Φορέα και την αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ. Αυτό θα επιτρέψει στις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του e-ΕΦΚΑ αλλά και τη διασύνδεση των συστημάτων του e-ΕΦΚΑ με αυτά του ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας. Το δεύτερο έργο, αφορά στην ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν το 2016 κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ. Να επισημάνω ότι σήμερα, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξ αποστάσεως με πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που διαθέτει, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 230 εκατ. συναλλαγές. Εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θα συνδυαστούν με σταδιακή κατάργηση των φυσικών συναλλαγών, σε τομείς όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και η έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναμένεται και φέτος μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων. Ο αριθμός αιτήσεων πέρυσι ανήλθε στις 212.151, ενώ ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν καταγραφεί 94.851 αποχωρήσεις, με τον Σεπτέμβριο να προσθέτει στο σύστημα τις αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Επίσης, παραδοσιακά, πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο, ώστε να εξασφαλίσουν ολόκληρο το επίδομα Χριστουγέννων. Επομένως, είναι πολύ πιθανό πώς ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει και πάλι τις 200.000. Ωστόσο, τώρα πλέον ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής κύριων συντάξεων, που σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα προχωρήσουν γρήγορα χωρίς τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια του παρελθόντος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο με τα επαγγελματικά ταμεία. Τι αλλάζει;
Η επαγγελματική ασφάλιση είναι συμπληρωματική προς την κοινωνική ασφάλιση, ενισχύει την συνταξιοδοτική αποταμίευση και συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων. Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα για ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τη διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων –κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις– εισάγονται πρακτικές καλής διακυβέρνησης, ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων και εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση των παροχών τους. Ευελπιστούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης στη χώρας μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τη ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν εργασίας πόσοι εργαζόμενοι με «μαύρη εργασία» μπορούν να μπουν στο σύστημα που τώρα αποφεύγουν και τι θα κερδίσουν;
Σήμερα, το νομοθετικό μας πλαίσιο προβλέπει ότι όταν ένας συνταξιούχος απασχολείται παρακρατείται από τον e-ΕΦΚΑ το 30% της σύνταξής του. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ήταν 60% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η παρακράτηση αυτή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα είτε έχει πλήρη απασχόληση, κάτι που οδηγεί σε κίνητρα για αδήλωτη εργασία συνταξιούχων που θέλουν να εργασθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με τη διάταξη που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή, καταργούμε την παρακράτηση του 30% και στη θέση της βάζουμε έναν πόρο μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και αντίστοιχη παρακράτηση στα εισοδήματα από αυτοαπασχόληση, καταπολεμώντας τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Ουδείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσοι συνταξιούχοι θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας με τη νέα ρύθμιση. Όμως, η εμπειρία της μείωσης της παρακράτησης της σύνταξης από το 60% στο 30% δείχνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό είναι κάτι που ωφελεί τόσο την οικονομία μας, όπου παρά την υψηλή ανεργία παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών σε πολλούς κλάδους, όσο και τους συνταξιούχους που θα επιλέξουν να εργασθούν καθότι βελτιώνεται τόσο το τωρινό βιοτικό τους επίπεδο όσο και το μελλοντικό λόγω προσαύξησης στη σύνταξή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το Επικουρικό Ταμείο του e-ΕΦΚΑ σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι «σπάει» τίτλους δημοσίου για την αποπληρωμή συντάξεων; Και όταν τελειώσουν τα αποθέματα γιατί οι νέοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ ο προϋπολογισμός θα πληρώνει τις υπάρχουσες συντάξεις ή θα υπάρξουν μειώσεις;
Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου μία διόρθωση. Ο κρατικός προϋπολογισμός αναπληρώνει στο ακέραιο την απώλεια εσόδων του Επικουρικού Ταμείου του e-ΕΦΚΑ που προέρχεται από τη λειτουργία του ΤΕΚΑ. Τα ελλείματα του Επικουρικού Ταμείου του e-ΕΦΚΑ είναι σχετικά μικρά και προέρχονται από την εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων παροχών του Ταμείου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο e-ΕΦΚΑ κατά καιρούς προβαίνει σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου – κάτι που συνέβαινε και πριν τη δημιουργία του ΤΕΚΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του, το Επικουρικού Ταμείο του e-ΕΦΚΑ είναι οιωνεί διανεμητικό και μηδενικού ελλείμματος. Με άλλα λόγια, μακροχρονίως οι παροχές του δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από τα έσοδά του.