«Πάγο» στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή, βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το «όχι» στη ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις τηλεπικοινωνίες εκφράστηκε ρητά χθες δια στόματος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου.

 

«Κατανοούμε την ανάγκη των παρόχων. Κατανοούμε τις επενδύσεις που κάνουν. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να επιμένουμε ότι την εποχή αυτή δεν είναι δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να «σπάσουν» συμβόλαια και να κάνουν τιμαριθμικές αυξήσεις. Είναι αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε οποιοδήποτε σπάσιμο συμβολαίου. Είπαμε την άποψή μας στην ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ είναι αυτή που αποφασίζει» τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπαστεργίου.

 

 

Οι δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχονται λίγες ημέρες μετά τις μεμονωμένες κινήσεις παρόχων, οι οποίοι, ενεργοποιώντας όρους που περιλαμβάνονται στα «ψιλά γράμματα»των συμβολαίων, προχώρησαν σε μια σειρά «έμμεσων» αυξήσεων. Όπως τόνισε χθες η πολιτική ηγεσία δια στόματος του κ. Παπαστεργίου, οι κινήσεις των παρόχων είναι σε γνώση του υπουργείου.

 

 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για κινήσεις που επιφέρουν επιβαρύνεις όπως η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της τιμής του παγίου από τον 13ο μήνα του συμβολαίου και έως τη λήξη του, η αύξηση της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων σε σειρά προγραμμάτων, η κατάργηση της έκπτωσης του 1 ευρώ σε συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού.

 

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση της κατάστασης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σημείωσε: «Είμαστε υπέρμαχοι της μείωσης των φόρων. Αλλά δεν νομοθετούμε εμείς για τη μείωση του τέλους κινητής».

 

Έρχεται gigabit voucher

Χθες ο κ. Παπαστεργίου προανήγγειλε την έλευση του «gigabit voucher», το οποίο θα «κουμπώσει» πάνω στο «smart readiness voucher» και θα επιδοτεί τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για να κάνουν ευρυζωνικές συνδέσεις. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα στο επόμενο χρόνο θα έρθει το νέο κουπόνι, που θα επιδοτεί τη χρήση οπτικών ινών με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης

 

 

Θυμίζουμε ότι το smart readiness, έργο 100 εκατ.ευρώ, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δώσει την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες σπιτιών και σε ενοίκους πολυκατοικιών να επιδοτηθούν με voucher, προκειμένου να φτιάξουν την καλωδίωση για οπτική ίνα ως την πόρτα του σπιτιού.

 

Προσωπικός αριθμός και gov.gr wallet

Έτερη θεσμική παρέμβαση για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των σχέσεων πολίτη-Κράτους αφορά στην καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού και στον εμπλουτισμό των gov,gr wallet, τα οποία αμφότερα θα «τρέξουν» εντός του 2023.

 

«Ο Προσωπικός Αριθμός είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ώστε ο πολίτης να μην ταλαιπωρείται στο Δημόσιο επειδή, για παράδειγμα, ένα γράμμα στο επώνυμό του δεν έχει γραφεί σωστά. Ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαρηθμιτικά ψηφία, κάποια εκ των οποίων θα έχουμε διαλέξει εμείς. Σκοπός είναι εντός του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαδικασίας» διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Όσον αφορά το gov,gr wallet ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι σηματοδοτεί την ψηφιοποίηση «νούμερο 2» στο ελληνικό Δημόσιο. «Η ψηφιοποίηση «νούμερο 1»  ήταν πολύ σημαντική. Στο «νούμερο 2» , η διακίνηση στοιχείων δεν θα γίνεται μέσω αρχείων, αλλά μέσω δεδομένων, με μια απλή εφαρμογή. Σκοπός είναι φέτος να βγάλουμε την πρώτη εφαρμογή που θα σηματοδοτεί τη νέα λειτουργία του wallet» σημείωσε ο ίδιος.

 

High tech πολιτική προστασία

«Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία. Η τεχνολογία δεν μπορεί να σβήσει φωτιές, μπορεί όμως να τις προλάβει» τόνισε χθες ο κ. Παπαστεργίου, γνωστοποιώντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήδη βρίσκεται σε επαφές με ελληνικές εταιρείες και startups, προκειμένου να συνδράμουν με την τεχνολογία τους στην πολιτική προστασία της χώρας.

 

«Στα δάση σε όλη τη χώρα υπάρχουν χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης που μπορούν να εξοπλιστούν με θερμικές κάμερες, με liders για εντοπισμό πυρκαγιών και μάλιστα ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα. Γίνεται κύκλος επαφών με τις εταιρείες ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι» τόνισε ο ίδιος.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπό υλοποίηση πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδας τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

 

ΑΙ στο Δημόσιο

Ως μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε χθες ο υπουργός την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα «κουμπώσει» στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot. Το μοντέλο εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας. Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η νέα έκδοση του gov.gr θα είναι έτοιμη σε 1 με 1,5 μήνα.

 

Όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια της χώρας, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι ήδη υπάρχει σχέδιο νόμου, που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί προσεχώς για συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος αλλά και κρίσιμες υποδομές να μπουν υπό μια κοινή «ομπρέλα» κυβερνοασφάλειας. «Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και απαιτείται περίπου 2.000 φορείς να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα του Ρυθμιστικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας» σημείωσε.

 

Ψηφιακός φάκελος υγείας

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι προχωρά ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. «Με το υπουργείο Υγείας ‘τρέχουμε’ το πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της χώρας – η προσπάθεια θα αφορά και τα ιδιωτικά, διαγνωστικά κέντρα- έτσι ώστε στο κινητό μας στο My Health app να έχουμε όλες τις ιατρικές μας εξετάσεις» τόνισε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης «τρέχει» το φιλόδοξο πρόγραμμα για το e-justice. «Το έργο για την απομακρυσμένη μαρτυρία είναι σε πορεία παράδοσης, ήδη δουλεύει πιλοτικά. Ένα κομμάτι της ψηφιακής επίδοσης εγγράφων δοκιμάζεται πιλοτικά, απελευθερώνοντας σημαντικό κομμάτι δυναμικού» ανέφερε σχετικά.