Αυτή την περίοδο, που η εφορία ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό.

Κατ’ αρχάς τα όρια οφειλής πάνω από τα οποία ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ως εξής: Η εφορία μπορεί να κατασχέσει χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες πάνω από τα 1.250 ευρώ καταθέσεων από τον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί ως ακατάσχετος. Αν η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, κατά τον νόμο, μπορεί να κατασχεθούν και να εκπλειστηριαστούν και λοιπά εισοδήματα-περιουσιακά στοιχεία: μισθοί - συντάξεις, ενοίκια και επιδόματα, αυτοκίνητα, σκάφη ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα και λοιπά, πάντα σε σχέση με το ύψος του χρέους και τη συναλλακτική συμπεριφορά του οφειλέτη.

Με το γράμμα του νόμου, το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ.

Τι ισχύει

Ειδικά, όσον αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό, ισχύουν τα εξής:

  • Μισθοί - συντάξεις - επιδόματα. Για εισοδήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος του ποσού πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Προσοχή! Για οφειλές σε ιδιώτες ή τράπεζες, οι μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές είναι ακατάσχετες για ολόκληρο το ποσό, χωρίς περιορισμό. Το άρθρο 20 του Νόμου 4161/2013 ορίζει ότι καταθέσεις έως €1.500 σε ατομικό λογαριασμό και έως €2.000 σε κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες. Για προστασία του ακατάσχετου, αν ο λογαριασμός είναι μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός, πρέπει να δηλωθεί στην τράπεζα και την ΑΑΔΕ.
  • Το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
Μπορεί λοιπόν η εφορία να πάρει:

  • Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Tο 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων, των οποίων επίκειται η είσπραξη.
  • Έως και το 100% των αποζημιώσεων, όπως από απόλυση ή ασφαλιστική εταιρεία.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.
  • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Τρόποι άμυνας

Τι και πώς μπορεί να σώσει ο οφειλέτης από κατάσχεση;

  • Μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Να ορίσει ως ακατάσχετο τον βασικό τραπεζικό λογαριασμό του. Για κάθε οφειλέτη ισχύει όριο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση.
  • Τμηματική πληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους. Με υπαγωγή του χρέους σε πάγια ρύθμιση ώστε η οφειλή να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ.
  • Αίτηση στον έφορο για μείωση του ποσού υπό κατάσχεση. Ο πολίτης μπορεί να αιτηθεί στον προϊστάμενο της ΔΟΥ τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι.

Διασταυρώσεις

Ήδη στην ΑΑΔΕ υπάρχει πιλοτικό σύστημα ελέγχου για άντληση πληροφοριών από διάφορες βάσεις δεδομένων: TAXIS, TAXISnet, Icisnet, Elenxis, Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά. Δηλαδή γνωρίζει όλα τα στοιχεία των οφειλετών (περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση, ακριβές ύψος οφειλών, μέτρα σε βάρος τους).

Αν ο οφειλέτης δεν συνεργαστεί και δεν ρυθμίσει την οφειλή, ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή