Σε θεματοφύλακες της αξιόπιστης πληροφορίας και είδησης μπορούν να εξελιχθούν, αξιοποιώντας και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, σε μια περίοδο που οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση αυξάνονται διαρκώς, όπως επισήμανε στο συνέδριο του «Economist», στην Αθήνα, η επιστήμονας πληροφορικής Νούρια Όλιβερ (Nuria Oliver), επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος Vodafone (πρόκειται για δεξαμενή σκέψης της εταιρείας, που στόχο έχει να αναλύσει και να μελετήσει τη σχέση τεχνολογίας και κοινωνίας).

 Όπως είπε, ό,τι συμβαίνει σήμερα στον ψηφιακό κόσμο επηρεάζει και τον φυσικό, όπως για παράδειγμα τις δημοκρατικές εκλογές ή τις διαδικασίες με τις οποίες η κοινωνία επεξεργάζεται τα γεγονότα. Στο σκηνικό αυτό, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε επιζήμια -π.χ., για να στοχευθούν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αληθινές ή όχι πληροφορίες ή για απόκρυψη/ υποβάθμιση περιεχομένου από τους αλγόριθμους- είτε πολύ θετικά και επωφελώς: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες ΜΜΕ, είναι να παραμείνουν οι αξιόπιστες οντότητες παροχής ειδήσεων, ώστε όταν διαβάζω κάτι σε συγκεκριμένα μέσα online, να μπορώ να ξέρω ότι το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο, γιατί (τα μέσα) έχουν παλέψει για αυτό. Οι αλγόριθμοι και η Μηχανική Μάθηση μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους αλγόριθμους με τρόπο ώστε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για παραπληροφόρηση, αλλά και να αυξήσουμε τη ζήτηση (για ειδησεογραφικό περιεχόμενο)» εκτίμησε.
   

Nuria Oliver: H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα -κυβέρνηση ή αυτοδιοίκηση- για το κοινωνικό καλό

Η κ. Όλιβερ, που έχει διατελέσει και επικεφαλής έρευνας της Vodafone παγκοσμίως, επισήμανε ακόμα ότι η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα -κυβέρνηση ή αυτοδιοίκηση- για το κοινωνικό καλό και προς το κοινωνικό συμφέρον, διευκολύνοντας τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, που βασίζονται στην ανάλυση αξιόπιστων δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων.  Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, αλλά προκειμένου να αξιοποιηθεί η θετική πλευρά της ΤΝ, χρειάζεται εργασία πάνω σε στόχους όπως η υπέρβαση της προκατάληψης των αλγορίθμων, αλλά και η αύξηση της αλγοριθμικής διαφάνειας.
   

Το καλύτερο ή το χειρότερο;

Σε ερώτημα του συντάκτη του «Economist», Άλασντερ Ρος (Alasdair Ross), ως προς το ποιες εξελίξεις αναμένονται στο πεδίο της ΤΝ τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, η κ. Όλιβερ απάντησε πως ουδείς γνωρίζει, αλλά επικαλέστηκε μια φράση του Στίβεν Χόκινγκ, σύμφωνα με την οποία η ισχυρή ΤΝ θα εξελιχθεί είτε στο καλύτερο είτε το χειρότερο πράγμα, που θα συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα. «Σας καλώ όλους να δουλέψουμε μαζί, ώστε να είναι το καλύτερο» τόνισε. «Μιλάμε για πολύπλοκα μοντέλα και δίκτυα, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν καταλαβαίνει κανένας (πώς λειτουργούν) και που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε να έχει το σωστό προσωπικό, για να μοχλεύσει τις ευκαιρίες της ΤΝ -κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Χρειάζεται πρόσθετη εκπαίδευση των ανθρώπων, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ανάπτυξη (της ΤΝ), και περαιτέρω μόρφωση των επαγγελματιών που επηρεάζονται, γιατί αλλιώς όχι μόνο θα χάσουμε ευκαιρίες, αλλά και θα έχουμε και μεγάλη κοινωνική πρόκληση» είπε, αναφερόμενη στους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της ΤΝ.
   
Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, «χρειαζόμαστε την ΤΝ για να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα». Ενδεικτικά ανέφερε τις δυνατότητες που δημιουργεί η ΤΝ στους τομείς της ιατρικής ακριβείας και της προληπτικής ιατρικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προσωποποιημένης εκπαίδευσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να βοηθήσουν και στην επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αναλύοντας δεδομένα για τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και συνθήκες και αναδεικνύοντας σημεία που χρήζουν αμεσότερης παρέμβασης.