Για την ενεργειακή κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, μίλησε ο Τζορτζ Τσούνης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, καλεσμένος σε πάνελ στην 27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έμφαση που δίνει η Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με αποτέλεσμα να καθίσταται σημαντικό ενεργειακό hub στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

«Η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την ενέργεια πιο ασφαλή και πιο καθαρή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Για κάποιον λόγο η Ευρώπη εμπιστεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν μόνο ενεργειακό πάροχο, τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη λειτούργησε εκβιαστικά σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν είναι καλή ιδέα να έχεις έναν προμηθευτή για το οτιδήποτε».

*Διαβάστε εδώ: 27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist - Περιστέρης: Οι Έλληνες θα πληρώσουν το ακριβότερο κόστος στην ΕΕ για την κλιματική κρίση*Διαβάστε εδώ:


Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

Όπως είπε ο Τζορτζ Τσούνης, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας της, πέτυχε να αναπτύξει ενεργειακές υποδομές που οδήγησαν σε ενεργειακή ασφάλεια, καθώς σε αντίθεση με χώρες στη Δυτική Ευρώπη, δεν εξαρτιόταν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Τον χειμώνα του 2022 (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο υπεύθυνος ρόλος της Ελλάδας συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να «θωρακιστεί» ενεργειακά η ήπειρος. Έφερε ως παράδειγμα τη διασυνδεσιμότητα με τη Βουλγαρία, όπου η Ελλάδα παρείχε στη γειτονική χώρα το 30-35% της ενέργειας σε ετήσια βάση.


Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ η Ελλάδα

«Η Ελλάδα κάνει την ενέργεια πιο πράσινη» συνέχισε ο Τζορτζ Τσούνης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο Top 10 των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα των ΑΠΕ.

«Το καλοκαίρι, το 99% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας, προήλθε από ΑΠΕ. Η Ελλάδα παράγει το 50-60% της ενέργειάς της από τον συγκεκριμένο “πράσινο” – “καθαρό” τομέα. Ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2030 το ποσοστό να ανέβει στο 80%» τόνισε ο Τζορτζ Τσούνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ηγεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Πίεσαν προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, καθώς συνειδητοποίησαν ότι οδηγούν σε ένα μέλλον πιο ασφαλές και πιο πράσινο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η υπεύθυνη στάση της Ελλάδας «απομακρύνει τη ρωσική μπότα από την πλάτη της Ευρώπης».


Κλειδί η διασυνδεσιμότητα για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Τσούνη, είναι καλό για την Ευρώπη να υπάρχουν χώρες με πράσινες πηγές ενέργειας που εξάγουν ρεύμα.

«Η διασυνδεσιμότητα απομακρύνει την ενεργειακή ανασφάλεια» σημείωσε, κάνοντας στη συνέχεια ειδική αναφορά στα Βαλκάνια.

«Τα Βαλκάνια πρέπει να ενσωματωθούν στην Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό η Δύση δεν στάθηκε στα Βαλκάνια. Υποσχεθήκαμε γρήγορη ένταξη και δεν το τηρήσαμε. Γι’ αυτό αυτές οι χώρες είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς παράγοντες» τόνισε.

Και γνωστοποίησε ότι σε μερικές εβδομάδες οι ΗΠΑ θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) με την Ελλάδα για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Τζορτζ Τσούνης θα ταξιδέψει σύντομα σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

«Η αντίστροφη ροή ενέργειας και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας» ενισχύουν τον σχεδιασμό για καθαρή ενέργεια, πάνω στην οποία θα οικοδομήσουν οι χώρες αυτές, ενισχύοντας τις οικονομίες τους.

Ζωτικής σημασίας η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Αναφερόμενος στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), ο Αμερικανός πρέσβης το χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας». Όπως είπε, ξεκίνησε ως ενεργειακή συνεργασία, έχοντας να κάνει κυρίως με έναν αγωγό. Ωστόσο, στη συνέχεια εξελίχθηκε, φέρνοντας πιο κοντά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αυτός ο κόσμος περνά τη μία κρίση μετά την άλλη. Και ίσως αυτός να είναι πλέον ο κανόνας.
Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα. Καταιγίδες που σημειώνονταν κάθε 100 χρόνια, τώρα μπορεί να εμφανίζονται κάθε 2 με 3 έτη. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την απανθρακοποίηση. Είναι σημαντικό τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Αυτό είναι ξεκάθαρα το μέλλον» ξεκαθάρισε.

Προειδοποίησε, όμως, κλείνοντας την τοποθέτησή του στην 27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist στην Αθήνα ότι η πράσινη μετάβαση θα χρειαστεί χρόνο και ξεκαθάρισε πως το σχήμα 3+1 συνιστά μια «ενεργειακή συνεργασία με το βλέμμα στο μέλλον και την καθαρή ενέργεια».