Κέρδη σε συντάξεις και µισθούς µέχρι 3.384 ευρώ κατ’ έτος θα έχουν εργαζόµενοι και συνταξιούχοι, µε τις νέες θεσµικές αλλαγές που εισάγει το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο, που θα ψηφιστεί στη Βουλή µέσα στον Νοέµβριο.

Διαβάστε ακόμα: Ασφαλιστικό: Οι εννέα ''maxi'' παροxές του νομοσχεδίου - Ποιοι ωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από το 2024

Τα δύο κεφάλαια του ασφαλιστικού

Το νοµοσχέδιο «σπάει» σε δύο κεφάλαια:

Α. Τροποποιεί το υπάρχον καθεστώς του 2002 και την εποπτεία των 28 Ταµείων Επαγγελµατικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Τα Ταµεία θα παρέχουν συµπληρωµατικές συνταξιοδοτικές παροχές: µηνιαία σύνταξη ή εφάπαξ. Θα διευκολύνει την ίδρυση ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελµατική συνάφεια µεταξύ τους, ενώ την εποπτεία τους αναλαµβάνει από την 1η.1.2025 η Τράπεζα της Ελλάδος.

Β. Το δεύτερο κεφάλαιο αποτελείται από ασφαλιστικές ρυθµίσεις-εξπρές που ενισχύουν τα εισοδήµατα εργαζοµένων και συνταξιούχων, µε την καθιέρωση προσωπικής διαφοράς και για το 2024 (100, 150 και 200 ευρώ), την κατάργηση του πλαφόν (30%) στις συντάξεις για όσους εργάζονται, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ελεύθερων επαγγελµατιών και αγροτών µε χρέη έως 30.000 και 10.000 αντίστοιχα. Επίσης την καθιέρωση λήψης επικουρικής σύνταξης µε 15 χρόνια σε όλους, την επέκταση του επιδόµατος µητρότητας σε ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότισσες και την αντίστοιχη δυνατότητα µεταβίβασής της και σε άνδρες, την υγειονοµική κάλυψη ανασφάλιστων, καθώς και τη χρήση προπληρωµένης κάρτας στα περισσότερα επιδόµατα του ΟΠΕΚΑ και της ∆ΥΠΑ. Η «Απογευµατινή» της Κυριακής µέσα από 9 ερωτήσεις επιχειρεί µία απλοποίηση των ρυθµίσεων.

Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Εργασίας: Οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό για εργαζόμενες μητέρες και αγρότισσες

9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο ασφαλιστικό

  1. Ποιοι δικαιούνται προσωπική διαφορά; 

Και πότε θα καταβληθεί; Θα καταβληθεί περί τις 23 µε 28 ∆εκεµβρίου. ∆ικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι µε συντάξεις από 700,01 έως 1.600 ευρώ, που δεν θα πάρουν την αύξηση το 2024 λόγω προσωπικής διαφοράς, αρκεί αυτή να είναι µεγαλύτερη από 10 ευρώ. 

  1. Ποια είναι τα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση; 

Εως 700 ευρώ θα λάβουν 200, από 700,01 έως 1.100 θα λάβουν ενίσχυση 150 και από 1.100,01 έως 1.600 θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ. 

  1. Πώς θα κερδίζουν από την κατάργηση του πλαφόν όσοι συνταξιούχοι εργάζονται; 

Οι συνταξιούχοι εργαζόµενοι θα παίρνουν από την 1η.1.2024 ολόκληρη τη σύνταξη και όχι το 70%. Θα έχουν µία παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ που θα ισούται µε το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όσοι είναι µισθωτοί, άρα θα κερδίζουν διπλά: και το 30% της σύνταξης, εφόσον εργάζονται ασφαλισµένοι, και µε τον επιπλέον χρόνο που διήνυσαν στην ασφάλιση θα αυξηθεί περαιτέρω η σύνταξη µέχρι 50 ευρώ για 3-4 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγµα, συνταξιούχος µε σύνταξη 1.200 ευρώ σήµερα χάνει 360 ευρώ τον µήνα. Εφόσον εργάζεται µε µεικτό µηνιαίο µισθό 780 ευρώ, θα λαµβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση θα είναι 78 ευρώ. ∆ηλαδή θα έχει ετήσιο όφελος 3.384 ευρώ. 

  1. Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αυτοαπασχολούµενοι θα έχουν παρακράτηση; 

Θα πρέπει να εισφέρουν στον ΕΦΚΑ το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Επειδή η πλειονότητα αυτών είναι ασφαλισµένοι στην 1η ασφαλιστική κλάση (230 ευρώ), τότε θα επιβαρύνονται µε 115 ευρώ τον µήνα. Για τις υψηλές κλάσεις ασφάλισης θα υπάρχει ετήσιο πλαφόν µέχρι τα 413,76 ευρώ τον µήνα. Εφόσον έχουν επικουρική σύνταξη, θα πληρώνουν το 40% της εισφοράς (230 ευρώ - 40%). 

  1. Πώς θα συνταξιοδοτούνται όσοι χρωστούν στα Ταµεία; 

Το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για χρέη αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ και από 6.000 σε 10.000 για τους αγρότες. Για το ποσόν από 20.000 έως 30.000 ευρώ (6.000 έως 10.000 για τον πρώην ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της µηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις µέχρι την εξόφλησή του. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθµιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στα 12.000 ευρώ (6.000 για οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ).

  1. Τι αλλάζει µε τις επικουρικές συντάξεις; 

Μπαίνουν ενιαίοι κανόνες θεµελίωσης δικαιώµατος επικουρικής σύνταξης. Μέχρι τώρα ισχύουν τα καταστατικά των Ταµείων. Πλέον οι προϋποθέσεις θεµελίωσης και λήψης επικουρικής σύνταξης για δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα είναι η συµπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσηµα). Αυτό θα έχει αποτέλεσµα την ένταξη των επικουρικών στο σύστηµα fast track, ώστε οι εκκρεµείς επικουρικές συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται σήµερα περίπου στις 40.000, να µειωθούν σηµαντικά σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

  1. Τι αλλάζει στο επίδοµα µητρότητας; 

Επεκτείνονται τα ισχύοντα για τους µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα (9µηνο) στις αυτοαπασχολούµενες και τις αγρότισσες. Το δικαίωµα θα είναι µερικώς µεταβιβάσιµο και στον έτερο γονέα. Οι νέες µη µισθωτές, ασφαλιστικά ενήµερες µητέρες θα λαµβάνουν µηνιαίο επίδοµα µητρότητας ύψους 780 ευρώ για 9 µήνες. Το επίδοµα θα λαµβάνουν και οι µισθωτές ασφαλισµένες, οι οποίες έως σήµερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταµείων τους (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, έµµισθες ασφαλισµένες πρώην ΕΤΑΑ). 

  1. Τι αλλάζει στα επιδόµατα µε την προπληρωµένη κάρτα; 

Στα αναπηρικά επιδόµατα δεν αλλάζει τίποτα. Στα υπόλοιπα που χορηγούν η ∆ΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ οι δικαιούχοι θα µπορούν να εισπράττουν το 50% σε χρήµα και το υπόλοιπο µόνο σε αγορές µε προπληρωµένη κάρτα. Στο όριο ανάληψης του 50% σε χρήµα θα µπουν το τακτικό επίδοµα ανεργίας, το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα, το επίδοµα παιδιού και το επίδοµα γέννησης. 

  1. Πώς θα καλύπτονται για περίθαλψη οι ανασφάλιστοι; 

Ως προϋπόθεση ορίζεται πλέον η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ. Η πρόσβαση στα δηµόσια νοσοκοµεία και τις δοµές Υγείας για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη παραµένει ελεύθερη, όµως σε περίπτωση µη ενεργού ΑΜΚΑ η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους µη κατόχους ΑΜΚΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής