Για την αυξανόμενη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με έμφαση στην άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την παράλληλη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν το επιχειρείν στην Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστικό, μίλησαν στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist οι Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Πάολο Φιορέτι, επικεφαλής του ESM στην Ελλάδα και Μάρτιν Μπάιστερμπος, επικεφαλής του ΕΚΤ στην Ελλάδα, σε πάνελ της 27ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε ότι τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι από την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες εργασίας.

«Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια ιστορία που έχει περάσει από την απογοήτευση και τον θυμό, σε μια ιστορία επιτυχίας, ένα comeback που όμως δεν εισπράττεται πλήρως από τους πολίτες λόγω εξωγενών παραγόντων (πανδημία covid, πόλεμος στην Ουκρανία)» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως μια ανάκτηση αξιοπιστίας της χώρας που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s και την επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο «που χαράξαμε την πρώτη τετραετία», ο οποίος προβλέπει προσήλωση σε «υγιή δημοσιονομικά στοιχεία».

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του παρουσίασε ορισμένα οικονομικά στοιχεία από τη μέχρι στιγμής καλή δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας. «Είμαστε η δεύτερη χώρα που κατέθεσε αναλυτικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας», αντλώντας χρηματοδότηση ύψους 11,5 δισ. ευρώ (σε σύνολο 31 δισ. ευρώ) και στοχεύοντας σε επιπλέον κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.

Όπως είπε, το κείμενο της αναθεώρησης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, αναμένεται έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει νέες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Ο Θανάσης Κοντογεώργης χαρακτήρισε «στοίχημα» την υλοποίηση του RRF, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας 2,5 χρόνια να απορροφήσουμε κονδύλια και να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».

Όπως είπε, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες εφάρμοσε το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και τον τρόπο λειτουργίας των servicers στον τομέα των κόκκινων δανείων, με παράλληλη προώθηση αυτοματοποιημένων λύσεων για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων δανειοληπτών και τον διαχωρισμό τους από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, και καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιταχύνει την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει τον νέο δικαστική χάρτη μέχρι το τέλος του 2023.

Μπάιστερμπος: Οι τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Από τη μεριά του ο Μάρτιν Μπάιστερμπος, αφού αναφέρθηκε στο ελληνικό comeback

έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν πολιτικά, διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα -κάτι που ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη στο πλαίσιο άντλησης χρηματοδότησης από το RRF. Στις προκλήσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ αριθμεί:

  • Δημόσιο χρέος

  • Περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό τομέα για επενδύσεις

  • Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τρεις προτεραιότητες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε πολύ καλύτερη θέση και επωφελούνται από τη συγχρηματοδότηση των δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να δώσει έμφαση σε τρεις προτεραιότητες:

  • Κόκκινα δάνεια. Παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη.

  • Ενίσχυση των αποθεματικών ασφαλείας για την απορρόφηση μελλοντικών ζημιών και τη δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά μέσω δανείων

  • Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου των τραπεζών μακροπρόθεσμα.

Φιορέτι: Η επενδυτική βαθμίδα ξεκλειδώνει επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Πάολο Φιορέτι, επικεφαλής του ESM στην Ελλάδα, μιλώντας στο πάνελ της 27ης Στρογγυλής Τράπεζας του Economist στην Αθήνα, χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα την επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση έχει και έντονο συμβολικό χαρακτήρα: «Σηματοδοτεί το τέλος ενός επώδυνου ταξιδιού» και την αρχή ενός νέου που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται προσήλωση στα δημοσιονομικά και περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τη Φορολογία.

Εστιάζοντας στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προέβλεψε ότι τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά, απαριθμώντας ορισμένα από αυτά:

  • Χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να βγαίνουν στις διεθνείς αγορές με δικό τους ομόλογο, εξασφαλίζοντας φθηνή δανειοδότηση.

  • Μειώνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μια διεθνή συνθήκη υψηλών επιτοκίων.

  • Πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή επενδυτών. Μεγάλα funds, που επενδύουν μόνο σε χρεόγραφα χωρών οι οποίες έχουν εξασφαλίσει το investment grade, βάζουν πλέον στο επενδυτικό τους χάρτη την Ελλάδα.

  • Ξένοι επενδυτές βλέπουν πλέον σταθερές στην Ελλάδα με χαμηλότερο επενδυτικό κίνδυνο. Ο επικεφαλής του ΕSM έφερε ως παράδειγμα το επενδυτικό άνοιγμα της UniCredit στην Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι χωρίς επενδυτική βαθμίδα αυτό δεν θα συνέβαινε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στη διατήρηση της δημοσιονομικής προσήλωσης, καθώς και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων σε δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση και φορολογικό, προκειμένου να δημιουργεί ένα ασφαλές νομικό περιβάλλον που θα καταστήσει «το επιχειρείν πιο ελκυστικό και ξεκάθαρο».