Σε µερικές ηµέρες, η υπουργός Τουρισµού, Ολγα Κεφαλογιάννη, θα είναι σε θέση να σφυγµοµετρήσει τα πρώτα στοιχεία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική σεζόν το 2024. Οπως είπε σε συνάντηση µε δηµοσιογράφους το µεσηµέρι της Τρίτης, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη τόσο για το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός τουρισµός στις νέες συνθήκες του κλάδου όσο και για το ποιες χώρες θα αποτελέσουν τους βασικούς πελάτες της σεζόν, αµέσως µετά την αποστολή της ελληνικής οµάδας (υπουργείο και ΕΟΤ) στην επερχόµενη «World Travel Market»-τη σηµαντικότερη έκθεση για τον διεθνή τουρισµό- στο Λονδίνο (6-8 Νοεµβρίου).

Αν και η ίδια δεν θέλει να µιλάει για επιδόσεις-ρεκόρ ούτε να αναφέρεται σε αριθµούς, είπε πως η Ρόδος αναµένεται να κλείσει τη σεζόν σε υψηλά επίπεδα. Ακόµα, τόνισε πως, παρά τις αντιξοότητες που αντιµετώπισε µε τις πυρκαγιές, οι tour operators έµειναν ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι από τη διαχείριση της κρίσης του υπουργείου και πως η Ρόδος θα παραµείνει τουριστικά δραστήρια µέχρι και τις 15 Νοεµβρίου. «Οπότε, σε έναν βαθµό κερδίζουµε και το στοίχηµα της επέκτασης της σεζόν», υπογράµµισε, συµπληρώνοντας πως µέσα από τις συνεργασίες του ΕΟΤ µε τις αεροπορικές εταιρείες οι αγορές παραµένουν πιστές στην προτίµησή τους για την Ελλάδα.

Παράλληλα, η υπουργός δεσµεύτηκε για µια ακόµα πιο ενισχυµένη στρατηγική βιωσιµότητας, που δεν έχει να κάνει µόνο µε περιβαλλοντικά ζητήµατα, αλλά µε το ανθρώπινο στοιχείο, την ασφάλεια, τις ισορροπίες, την κοινωνική συνοχή και τη δυνατότητα µιας µακροπρόθεσµης ανάπτυξης. Αυτό, κατά συνέπεια, απαιτεί και µια αγαστή συνεργασία µε τις περιφέρειες και τους δήµους. Γι’ αυτό, την ερχόµενη εβδοµάδα, έρχεται στη Βουλή το θέµα της θεσµοθέτησης ενός άτυπου περιφερειακού συµβουλίου τουρισµού, στο οποίο θα συµµετέχουν σε πρώτη φάση οι βασικοί παίκτες και στη συνέχεια, ανά περίπτωση, θα καλούνται και οι υπόλοιποι stakeholders.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δηµοσιευτεί το σύνολο των προκηρύξεων που αφορούν έργα του Ταµείου Ανάκαµψης, όπως οι υποδοµές στις µαρίνες, η ψηφιοποίηση, η βελτίωση στα εργασιακά ζητήµατα, η ενίσχυση των ελέγχων µε µικτά κλιµάκια και σε συνεργασία µε άλλα υπουργεία στους αιγιαλούς, η προσβασιµότητα στις παραλίες κ.ά.

«Σε επίπεδο ΟΤΑ είναι πολύ σηµαντικό, καθώς οι πόροι από το Ταµείο Ανάκαµψης θα κατευθύνονται στη διαχείριση των προορισµών (DMMO) - κάτι που δυστυχώς ακόµη δεν έχουµε δει να γίνεται στην Ελλάδα», τόνισε, δεσµευόµενη η υπουργός να τρέξει όσο πιο γρήγορα µπορεί τις απαραίτητες διαδικασίες.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΛΟΓΩ ΙΣΡΑΗΛ

Την ανησυχία της για το ενδεχόµενο αστάθειας εξέφρασε η Ολγα Κεφαλογιάννη σχετικά µε τον αντίκτυπο που έχει σε Ευρώπη και Ελλάδα ο πόλεµος στο Ισραήλ. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάσταση αυτή τη στιγµή παραµένει σε εξέλιξη και είναι εκτός ελέγχου, γι’ αυτό «δεν µπορεί να γίνει µια ασφαλής πρόβλεψη, παρά να σταθούµε στην εικόνα της στιγµής». «Εχουµε σίγουρα έναν άµεσο αντίκτυπο και ήδη το βλέπουµε σε νούµερα από τις ακυρώσεις», τόνισε, υπενθυµίζοντας πως το Ισραήλ υπήρξε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, µια πολύ µεγάλη αγορά για την Ελλάδα τόσο από πλευράς εισερχόµενου τουρισµού όσο και από επενδυτικής διάστασης. Υπήρξε, δε, βασικός υποστηρικτής στην προσπάθεια της Ελλάδας όσον αφορά την επέκταση της τουριστικής σεζόν 365 µέρες τον χρόνο.

Ασφαλώς και η -προ ολίγων ηµερών- τροµοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες είναι κάτι που µπορεί να διαταράξει την τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και συνολικά να επηρεάσει άµεσα και έµµεσα την εικόνα της ασφάλειας, όχι µόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Επικαλούµενη το παλαιότερο παράδειγµα του περσικού Κόλπου αλλά και τον πρόσφατο πόλεµο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κ. Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλαγιάσουν οι εξελίξεις και θα επέλθει γρήγορα οµαλότητα. Έπειτα από τις καταστροφικές πληµµύρες που υπέστη η Θεσσαλία, αλλά και τόσες άλλες αιφνίδιες κρίσεις, η ίδια θεωρεί πως το υπουργείο Τουρισµού είναι ένα µάχιµο υπουργείο. «Καλώς ή κακώς, θα αντιµετωπίζουµε µικρές ή µεγάλες κρίσεις, όµως σε έκτακτες συνθήκες παραµένουµε µια πολύ φιλόξενη χώρα», είπε, δεσµευόµενη να τεθεί σε λειτουργία όχι µόνο το Ρόδος Pass, αλλά και το Εβρος Pass, για το οποίο γίνονται συζητήσεις να συνδεθεί µε σχολικές εκδροµές, ενώ ήδη εξετάζεται και το ενδεχόµενο για Θεσσαλία Pass.

Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 20/10