Ασκήσεις Προϋπολογισμού
Του Βασίλη Κορκίδη προέδρου ΕΣΕΕ
Η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 στηρίζεται σε προβλέψεις, που χαρακτηρίζονται από φορολογικές ελαφρύνσεις δύο «ταχυτήτων», με τον επιχειρηματικό κόσμο να ζητά για άλλη μια φορά την επίσπευση των διαδικασιών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, αλλά και των δομικών αλλαγών για την γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, ενώ τα θετικά σημεία του προσχέδιου του προϋπολογισμού δεν είναι αρκετά, σίγουρα σε πρώτη φάση θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα ανακούφισης για τα εξαντλημένα από τη κρίση νοικοκυριά, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ όπως: τη μείωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις και τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έπειτα από έξι χρόνια βαθειάς ύφεσης. Ωστόσο, σε αναμονή και της τελικής έγκρισης από την τρόικα και παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την καλυτέρευση των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, όταν η φορολόγηση και η ανεργία διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Οι μικρομεσαίοι της αγοράς, όσοι καταφέραμε μετά κόπων και βασάνων να επιβιώσουμε μέχρι σήμερα, προσδοκούμε σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων για βελτίωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εάν πιστέψουμε ότι το 2015 δεν θα είναι χειρότερο από το 2014, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της Κυβέρνησης, τότε μόνο μπορούμε να ελπίζουμε στην επόμενη φάση των φοροελαφρύνσεων με την απαραίτητη μείωση των φορολογικών συντελεστών ιδιωτών και επιχειρήσεων. Όλοι έχουμε ανάγκη απο ανάσες και η τρόικα οφείλει να δεχθεί οτι η νέα χρονιά, πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυτή, που θα μας δώσει ανάσες οικονομικής επιβίωσης.
Η νέα ρύθμιση-πακέτο που αναζητά η τρόικα για να "κουμπώσει" τα "κόκκινα" δάνεια ιδιωτών με αυτά των επιχειρήσεων, ουσιαστικά γίνεται για να κερδηθεί χρόνος, για δανειστές και τράπεζες, που βεβαίως χάνεται απο όλους τους υπόλοιπους, ανατρέποντας έτσι τα σχέδια της Κυβέρνησης αλλά και της αγοράς. Το πιθανότερο είναι ότι και το σχετικό πλαίσιο των ρύθμισεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και του αριθμού των δόσεων, θα καθυστερήσει αντίστοιχα και θα συζητηθεί μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας για τη δεύτερη φάση, στις αρχές Νοεμβρίου. Χωρίς καμία συμφωνία, ούτε σε ένα από τα βασικά θέματα της αναμενόμενης διαπραγμάτευσης και μετά το αδιέξοδο της πρώτης φάσης της 5ης αξιολόγηςης του ελληνικού προγράμματος, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα νωρίτερα είτε λόγω αδυναμίας εξεύρεσης μιας κοινής λύσης για όλες τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είτε λόγω κατάθεσης προσχεδίου προυπολογισμού και διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο πολιτικός χρόνος με το χρόνο της αγοράς δεν συγχρονίζονται.