«Μπόνους» που θα ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φτάνει ακόμα και τις 3.000 ευρώ, επιφυλάσσει η Εφορία σε όσους φορολογούμενους επιδοθούν στο κυνήγι των πλαστών αποδείξεων.

Τα μπόνους

Η εφαρμογή αναμένεται να αναβαθμιστεί εκ νέου, καθώς θα περιλαμβάνει το κίνητρο της αμοιβής για όσους «αλιεύουν» φοροφυγάδες. Οι τελικές λεπτομέρειες «κλείδωσαν» σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα.

Το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι 100 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο θα ξεπερνά τις 2.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο, στις 3.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Κωστής Χατζηδάκης: "Έρχεται" χρηματικό μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Η εφαρμογή appodixi

Στόχος είναι να παρουσιαστεί η αναβαθμισμένη εφαρμογή appodixi σε συνδυασμό με το κίνητρο χρήσης από τους φορολογουμένους, υπό τη μορφή κάποιου μπόνους (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Η εφαρμογή appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων οι οποίες, αν και είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης.

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.
  • Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.
  • Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
  • εισάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
  • προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
  • επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.