«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προωθούμε ένα πιο δίκαιο σύστημα τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι μαχητό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Είπε πως το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: "Παράθυρο" για διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αναμενόμενα είναι σε κάποιο βαθμό γιατί προφανώς όταν κάποιοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερο δεν μπορούν να το υποδεχτούν με ενθουσιασμό όμως εμείς πρέπει να βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα. Υπάρχουν και μισθωτοί και συνταξιούχοι, υπάρχουν αυτοί που έχουμε βαρεθεί να λέμε τα «υποζύγια του φορολογικού συστήματος» και κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να δει όλη την εικόνα με δικαιοσύνη και αυτό είναι που επιχειρήσαμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο τρεις μεθόδους, το ένα είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία για διασταυρώσεις και έτσι προωθούμε τα POS, τα ψηφιακά τιμολόγια, το my data. Το δεύτερο είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για να περιορίσουμε τη χρήση μετρητών. Το κάνουμε αυτό υποχρεωτικό στις συναλλαγές για ακίνητα που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τραπεζικά μέσα και βεβαίως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος έχουμε και το σύστημα αυτών των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφορικά με την αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων

Είχαμε μιλήσει για φορολογική συμμόρφωση, είχαμε μιλήσει για ένα πιο δίκαιο σύστημα τεκμηρίων γενικά και είχαμε μιλήσει επίσης και για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με βάση την φορολογική συμμόρφωση. Προχωρούμε ένα πιο δίκαιο σύστημα τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ήθελα να σκεφτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπάρχει ένα μισθωτός ο οποίος αμείβεται με 780€ είναι δίκαιο οι ίδιοι να εμφανίζουν ένα εισόδημα που να είναι χαμηλότερο από το μισθωτό των 780€ πολύ περισσότερο όταν εμείς για τα πρώτα χρόνια κάνουμε εξαιρέσεις. Είσαι 6 -8-10 χρόνια σε ένα επάγγελμα και κερδίζεις λιγότερα από ότι ο εργαζόμενός σου εσύ ως εργοδότης που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό; Για ποιο λόγο συνεχίζεις να κάνεις αυτή τη δουλειά και δεν γίνεται και εσύ εργαζόμενος να κερδίζεις περισσότερα; Βεβαίως είναι επίσης μαχητό. 

Ο κ. Βορίδης εδώ στα Παραπολιτικά άφησε περιθώριο για διορθώσεις στο φορολογικό έχετε κάτι συγκεκριμένο επ’ αυτού; 

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Αλλά θέλω να σκεφτεί κάποιος δικηγόρος που μας ακούει τον εξαιρούμε πλήρως τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο, τον τρίτο χρόνο μετά έχουμε 33%, μετά έχουμε 67% επιβάρυνση από το σύστημα και το 100% αρχίζει από τον έκτο χρόνο τι πρέπει να κάνουμε όταν τα στατιστικά μας στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα απ’ ότι οι παλιότεροι. 

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να θεσπιστούν κίνητρα για τις αποδείξεις 

Υπάρχουν κίνητρα και έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς περισσότερα. Δηλαδή για να χτίσεις αφορολόγητο προσμετρούνται αποδείξεις οι οποίες περνάνε αυτόματα όταν τις χτυπάει στη μηχανή ο άλλος, περνάνε στην τράπεζα και από την τράπεζα πάει στην ΑΑΔΕ και με αυτό τον τρόπο μπορείς να χτίσεις αφορολόγητο και από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους και κομμωτήρια και για πολλές άλλες δραστηριότητες. Επίσης μπορεί να σου μειωθεί η φορολογία και το ποσό μπορεί να είναι μέχρι 5.000 για μισθωτούς και συνταξιούχους αν προσκομίσεις ή αν πάνε τέτοιου είδους αποδείξεις άρα τέτοια κίνητρα υπάρχουν. Είναι ένας μύθος που κυκλοφορεί ότι δεν έχουμε στην Ελλάδα κίνητρα. Αποδίδουν διότι εχουμε μειώσει το κενό ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν πλήρως. Η μάχη αυτή είναι πολύ σκληρή, έχουνε γίνει βήματα μπροστά, κατεβήκαμε στο κενό ΦΠΑ από το 23 στο 15%, ο στόχος μας είναι να πάμε στο 9% μέχρι το τέλος της τετραετίας και να φτάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε κάνοντας μια μάχη συστηματική και πολυεπίπεδη. Το ίδιο θα κάνουμε και για το λαθρεμπόριο όπου θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στο ίδιο νομοσχέδιο.

Κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά, όταν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλήρως τα τεχνολογικά εργαλεία θα προσεγγίσουμε πολύ περισσότερο το στόχο. Στο ΦΠΑ ήδη έχουμε κάνει ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κάνουμε πολύ περισσότερο. Δεν γίνονται αυτά από τη μια μέσα στην άλλη αλλά πάντως με αυτό το νομοσχέδιο ερχόμαστε να δείξουμε ένα πνεύμα δικαιοσύνης ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού σε αυτή τη χώρα και ότι επίσης δεν είναι νοητό ελεύθεροι επαγγελματίες να εμφανίζονται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να παίρνουν επιδόματα. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισόδημα κάτω από 3.500 € και ερχότανε το υπουργείο Εργασίας και τους έδινε και 270€ το μήνα. Κάποιος πρέπει να μπει αι στα παπούτσια μου. Να γίνω Χουντίνι και να κάνω θαύματα εγώ θα το ήθελα αλλά δεν γίνεται. Δεν γίνεται να ασκείς κοινωνική πολιτική χωρίς να εισπράττεις έσοδα και να έχεις τον εργαζόμενο να πληρώνει παραπάνω φόρους από το αφεντικό του.