Στον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι για τους (φορολογικά) «ξεχασιάρηδες» influencers αναφέρθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1.

Ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στην περίπτωση του influencer που οικειοθελώς υπέβαλε δήλωση συμμόρφωσης και δέχθηκε να πληρώσει ένα ποσό, συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν και άλλοι έλεγχοι.

 «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτή η αγορά αρχίζει να “σχηματοποιείται” δεδομένου ότι υπάρχει μία συσχέτιση των followers και των εισπραττόμενων ποσών» δήλωσε ο κ. Πιτσιλής. Πρόσθεσε δε ότι στην ΑΑΔΕ «με αλγόριθμους και μια ειδική ομάδα παρακολουθούμε το διαδίκτυο για πωλήσεις και συμπεριφορές».

Ο Γιώργος Πιτσιλής υπενθύμισε επίσης ότι «ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος να έρθεις μόνος σου και να δηλώσεις - αποδεχθείς τα εισοδήματα».

Φορολογικό νομοσχέδιο και πρόστιμα

Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε: «Το νέο νομοσχέδιο έχει μια γενική παραδοχή. Δεν μπορεί να βγάζεις λιγότερα από αυτά που πληρώνεις στον υπάλληλό σου. Το πιο δύσκολο είναι να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές. Καμία χώρα δεν το έχει κάνει γρήγορα. Θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2024. Υπάρχει αίσθηση φοροδιαφυγής 8-10 δις ευρώ. Από το 2017 υπάρχει σταδιακή μείωση».

«Είναι σημαντικό να βεβαιώνονται τα πρόστιμα. Υπάρχει ένας χάσμα ανάμεσα στα πρόστιμα και σε αυτά που εισπράττονται. Τα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο μπορεί τις περισσότερες φορές να μην εισπράττονται γιατί είναι εξαφανισμένοι άνθρωποι αλλά πρέπει να επιβάλλονται», είπε σχετικά με το θέμα των προστίμων.