Η εντατικοποίηση πλειστηριασμών και οι πιέσεις για τον Φορέα Ακινήτων
«Καμπανάκι» επίσπευσης της σύστασης του Φορέα Ακινήτων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών κρούουν διάφοροι παράγοντες της αγοράς των κόκκινων δανείων και του ευρύτερου πιστωτικού συστήματος, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται εντατικοποίηση των πλειστηριασμών.
Το 2024 είναι μια χρονιά ωρίμανσης για τους στόχους ανάκτησης των κόκκινων δανείων από τις εξειδικευμένες εταιρίες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και σύμφωνα με τα ισχύοντα business plans, θα έπρεπε θεωρητικά, οι ανακτήσεις να προέρχονται κατά ένα 30 – 35% από πλειστηριασμούς. Σήμερα, οι ανακτήσεις των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υπολείπονται σε ποσοστό του 20%, αλλά το προσεχές διάστημα, είναι πολύ πιθανό να εντατικοποιηθούν μέσω αυτής της οδού.
Εξ ου και πηγές από το χώρο των servicers εκτιμούν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σύστασης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που έχει ακόμη δρόμο να διανύσει… Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο powergame.gr, «ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος στέγασης σε όσους το δικαιούνται, προκειμένου να μπορούν να εκμισθώνουν οι ευάλωτοι την κατοικία τους από τον Φορέα, μόλις αυτός συσταθεί, καλύπτοντας το απαιτούμενο ενοίκιο, με βάση τις ισχύουσες τιμές στη αγορά».
Αυτή η άτυπη πρόταση – λύση, θα ήταν πιθανόν ένα αντιστάθμισμα στην πληθώρα πλειστηριασμών που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στο real estate. Όπως επισημαίνουν στο powergame.gr πηγές από τον χώρο των servicers, «υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες οι τιμές των ενοικίων , πριν από 3 χρόνια, ήταν οι μισές των σημερινών. Άρα στη λογική αυτή, το επίδομα στέγασης που φθάνει σε πλαφόν τα 210 ευρώ ανά οικογένεια, ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί».
Σε βάρος των οφειλετών οι ανακοπές χωρίς λόγο
Να σημειωθεί ότι οι στόχοι που περιλαμβάνουν τα business plans και που έχουν την παράμετρο του 30-35% των ανακτήσεων να προέρχεται από πλειστηριασμούς, δεν είναι κάτι που απλά μπορεί να αγνοηθεί. Τα επιχειρησιακά πλάνα φέρουν πάνω τις υπογραφές μιας σειράς φορέων και Αρχών (τράπεζες, επενδυτές, εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση) και έχουν τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου καθώς τα 60 δισ ευρώ τα οποία τελούν υπό διαχείριση, είναι στο πλαίσιο του Ηρακλή (όπου τα senior ομόλογα τα εγγυάται το Κράτος).
Όλος αυτός ο προβληματισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος, καθώς σε ένα δίμηνο λήγει η τρέχουσα χρήση και το 2024, οι στόχοι ανάκτησης είναι αρκετά υψηλοί (εξ ου και η επόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται έτος ωρίμανσης για την αγορά των υπό διαχείριση κόκκινων δανείων). Θα πρέπει περίπου το ένα τρίτο των ανακτήσεων να αφορά ρευστότητα προερχόμενη από πλειστηριασμούς, οι οποίοι – σημειωτέον, γίνονται κανονικά, βάσει του αναρτημένου προγράμματος στην ομώνυμη πλατφόρμα . Μάλιστα ακόμη και στις περιπτώσεις που οι δικηγόροι οφειλετών «πετυχαίνουν» ανακοπή, τα δημοπρατούμενα ακίνητα ξανανεβαίνουν στη λίστα των πλειστηριασμών, αφού το 80% και πλέον των ανακοπών, τις ξανακερδίζουν οι εντολείς. Καθυστερήσεις, που όμως «γράφουν» περισσότερους τόκους σε βάρος των οφειλετών.
Σήμερα, εκτός από τα 90 δισ. ευρώ συνολικά προς διαχείριση κόκκινα δάνεια, υπάρχουν και άλλα 10 δισ. ευρώ χοντρικά, που έχουν παραμείνει στα βιβλία των Τραπεζών. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών, αναμένεται να περάσει τις πύλες του νέου προγράμματος Ηρακλή, μόλις η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Com), δώσει το πράσινο φως, μαζί με τις τιτλοποιήσεις που έμειναν εκτός του 2ου προγράμματος, ενώ είχαν προεγγραφεί, καθώς αυτό έληξε.
Λεπτομερή εικόνα του ιδιωτικού «κόκκινου» χρέους συνολικά στην αγορά, παρουσίασε το powergame.gr στο πρόσφατο ρεπορτάζ του, στο οποίο ανέφερε και την πορεία των ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια, ρυθμίστηκαν συνολικά 30 δισ. ευρώ- κάτι που αναγάγεται σε 500 εκατ. ευρώ ρυθμίσεις το μήνα.