«Πλώρη» για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) βάζουν ήδη οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική και Eurobank που σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, έσπασαν το φράγμα του 5% στο ποσοστό μέτρησης των κόκκινων δανείων. Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου επεφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές, τους επενδυτές και τους μετόχους που άκουσαν το 3,6%-3,7% NPE της Εθνικής (συμπεριλαμβανομένης της πώλησης χαρτοφυλακίου 600 εκατ. ευρώ) και το 4,9% της Eurobank, που στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω του 4%.

Στο 3,6% το NPE

Ειδικότερα, σε επίπεδο Τράπεζας, το NPE της Εθνικής Τράπεζας είναι 3,6% και σε επίπεδο Ομίλου 3,7%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανακατάταξη μιας σειράς κόκκινων δανείων (0,6 δισ. ευρώ) που είναι υπό καθεστώς HFS, Ηeld for sale (κρατημένα για πώληση). Δάνεια δηλαδή, μη εξυπηρετούμενα, τα οποία δεν είναι στα βιβλία της Τράπεζας, αλλά για τα οποία έχουν γραφεί προβλέψεις και προεξοφλείται το αποτέλεσμα της πώλησής τους το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση είναι σαφής (5,2% στο τέλος του 2022). Ο δείκτης ΝΡΕ στην Εθνική μειώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 230 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, με τον CEO, Παύλο Μυλωνά, να διευκρινίζει ότι οι εισροές κόκκινων δανείων το πρώτο εννεάμηνο ανήλθαν στο μισό των αρχικών εκτιμήσεων (ήταν μόλις 150 εκατ. ευρώ). Η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι εμφανής στο ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (κόκκινα και ρυθμισμένα) που αντανακλούν υποχώρηση κατά 600 κατ. ευρώ φθάνοντας το 1,1 δισ. ευρώ NPE. Μόλις ένα τρίμηνο πριν, το σύνολο των ΝΡΕ ήταν 1,7 δισ. ευρώ.

Και ο δείκτης της Eurobank

Την ίδια στιγμή, ένα από τα στοιχεία στα οποία εστίασαν οι αναλυτές των οίκων στο conference call της Eurobank, ήταν η σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο μέτωπο της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου. Με δείκτη NPE στο 4,9% ήδη από αυτό το τρίμηνο (ήταν το 5,6% β’ τρίμηνο) και κάλυψη επισφαλειών στο 75%, η Τράπεζα δίνει έμφαση στην περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, στοχεύοντας στα ακόμη χαμηλότερα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι ενδείξεις, είναι ιδιαίτερα θετικές. Τα νέα κόκκινα ανοίγματα της περιόδου του εννεαμήνου ανήλθαν σε 167 εκατ. ευρώ και από την άλλη πλευρά, το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκαν πολύ παραπάνω, κατά 249 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κόκκινα χαρτοφυλάκια που έχουν παραμείνει στην Τράπεζα να είναι 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλέψεις, αντιστοιχεί σε μόλις 0,5 δισ. ευρώ.

Όπως διεμήνυσε ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank προς τους αναλυτές, σημειώνοντας ότι το σημερινό NPE είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαπενταετίας, αναθεωρούνται τα guidances προς τους στόχους αυτούς, καθώς η Τράπεζα προσδοκά ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Έτσι, η πρόβλεψη για το τέλος του έτους κάνει λόγο για NPE 4,5% (αντί αρχικής πρόβλεψης 5%) και όπως διευκρίνισε η διοίκηση απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο δείκτης αυτός θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα του 4% τα επόμενα τρίμηνα και αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων μέσω διαγραφών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών και μεσαίου μεγέθους χαρτοφυλακίων.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης NPE κινείται σε μέσα επίπεδα στο 2,5%, άρα προφανώς υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να καλυφθεί η απόσταση. Είναι όμως ενθαρρυντικό το ότι ανεβαίνει ο πήχης της εξυγίανσης και ότι αντίστοιχα χαμηλώνει αισθητά, το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ειδικά όταν 7 χρόνια πριν, το 50% των δανείων ήταν κόκκινα κάτι που ανέφερε πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θυμίζοντας την περίοδο του 2016.