H νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και η ΑΑΔΕ περιγράφει με σχετικό οδηγό τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να υποβάλουν ηλεκτρονικά καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ, τα «βήματα« που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε επώνυμη καταγγελία για φοροδιαφυγή είναι τα εξής:

Επώνυμη καταγγελία για φορολογική παράβαση

Συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη aade.gr και επιλέγετε «Καταγγελίες Πολιτών». Στη συνέχεια επιλέγετε «Επώνυμη Καταγγελία» και στο πλαίσιο που εμφανίζεται εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε «Νέα Επώνυμη Καταγγελία» και στη συνέχεια, στο βήμα «Περιγραφή Καταγγελίας», επιλέγετε την κατηγορία «Φορολογικές Παραβάσεις» και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση.

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

  • Περιεχόμενο Καταγγελίας

  • Τρόπος Διαπίστωσης

  • Χρονικός Προσδιορισμός

Στη συνέχεια επιλέγετε «Επόμενο» και έναν από τους παρακάτω τύπους καταγγελλόμενου:

  • Ιδιώτης (μη επιτηδευματίας)

  • Επιχείρηση/Οντότητα (Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα)

  • Τοποθεσία Συμβάντος

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία που είναι με αστερίσκο και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

Στο βήμα «Τοποθεσία Συμβάντος» συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

  • Περιφερειακή Ενότητα

  • Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος

και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Στο βήμα «Προεπισκόπηση Καταγγελίας» εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρίσει.

Τέλος, επιλέγετε «Υποβολή», όπου εμφανίζεται το μήνυμα «Επιτυχής Καταχώριση», με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Καταγγελία για ιστοσελίδα επιχείρησης

Εφόσον εισέλθετε στην εφαρμογή, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, στον τύπο καταγγελλόμενου επιλέγετε «Επιχείρηση/Οντότητα» και στο πεδίο Τίτλος Επιχείρησης/Οντότητας ή Ιστοσελίδα Επιχείρησης/Οντότητας καταχωρίζετε το url της ιστοσελίδας, τη δραστηριότητα και την πόλη.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την πόλη, καταχωρίζετε τη λέξη «Άγνωστη».

Στο βήμα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα στοιχεία της τοποθεσίας όπου διαπιστώθηκε το συμβάν, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία.

To bonus που θα πάρουν οι πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν της αμοιβής εξετάζεται να τοποθετηθεί κοντά στα 3.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό του bonus θα υπολογίζεται πιθανότατα με βάση το ποσό της «παράνομης» απόδειξης-συναλλαγής (π.χ. πολλαπλάσιο του ποσού της απόδειξης).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να δικαιωθεί κάποιος την ανταμοιβή, θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη και θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι βάσιμη, δηλαδή να προκύψει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα appodixi, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει δεχτεί πάνω από 135.000 καταγγελίες, η πλειονότητα των οποίων όμως -δηλαδή το 55%- είναι ανώνυμη.