Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται εσχάτως το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει στραμμένο το βλέμμα του στην επιτάχυνση υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, παρακολουθεί διακριτικά, αλλά με ενδιαφέρον τις διεργασίες στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, ενώ συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες γύρω από τη νέα κρίση στο Μεσανατολικό.

«Πρωταγωνιστούν» η μάχη κατά της ακρίβειας και το φορολογικό

Στο εσωτερικό, κυριαρχούν η μάχη κατά της ακρίβειας και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκλίνουσες πληροφορίες της «Α» επιμένουν εν πολλοίς στην αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και της ενεργοποίησης δέσμης παρεμβάσεων, όπως η ένταξη περισσότερων προϊόντων στον κανόνα του «-5%» αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, που συχνά πυκνά οδηγούν σε τσουχτερά πρόστιμα, προκειμένου να καταδειχθεί ότι στηρίζεται εμπράκτως η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση πασχίζουν να μην ανοίξουν ένα αχρείαστο και εν πολλοίς κοστοβόρο πολιτικά μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες στο φόντο της ρύθμισης για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ανοίξει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προοπτική βελτιωτικών κινήσεων

Μολονότι, όπως έχουν ξεκαθαρίσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης και Άκης Σκέρτσος, ο πυρήνας της ρύθμισης δεν αλλάζει, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της άρσης μίας χρόνιας στρέβλωσης και ως εκ τούτου της απόδοσης φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι σαφές πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ανοίξει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προοπτική βελτιωτικών κινήσεων, καθώς λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε σειρά επαγγελματικών ομάδων, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κ.ά.

«Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρόκειται για μία συνολικότερη μεταρρύθμιση, από την οποία τα έσοδα που θα προκύψουν θα κατευθυνθούν προς κοινωνικές δράσεις, δεν τσουβαλιάζουμε κανέναν, το τεκμήριο είναι μαχητό και είναι σημαντική η κατάκτηση της δημόσιας διαβούλευσης των νομοσχεδίων», σημείωσε μεταξύ άλλων στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει σειρά ρυθμίσεων ή και εξαιρέσεων για την υπό συζήτηση παρέμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτερη κυβερνητική πηγή επισημαίνει την πιθανότητα σημειακών ή και ευρύτερων παρεμβάσεων επί της ρύθμισης, που προσφάτως πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση οφείλει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να επιδείξει ευελιξία και να μη δώσει την εντύπωση ότι ενεργεί ισοπεδωτικά.

Τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στο τραπέζι του εσωτερικού κυβερνητικού debate έχουν πέσει ιδέες όπως η οριζόντια μείωση ή και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αντί της μείωσης κατά 50%, εν είδει κινήτρου για όλους όσοι δηλώσουν τεκμαρτό εισόδημα άνω του ορίου του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε ακόμα: ''Μαραθώνιος'' Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα - Τι σηματοδοτούν τα ταξίδια του σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Επιπλέον, υπάρχει η άποψη ότι οι υφιστάμενες εξαιρέσεις, όπως αυτή που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για 3 έως 5 έτη, μπορούν να διευρυνθούν και για όλους όσοι εμφανίζουν και άλλες πηγές εισοδήματος, αλλά και οικογενειακό εισόδημα που ούτως ή άλλως φορολογείται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα θα αποσαφηνισθούν κατά την κρίσιμη, όπως αποδεικνύεται, διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία θα μπει οσονούπω το εν λόγω νομοσχέδιο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή».