Σε πυρετό επαφών και συναντήσεων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιθυμεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία να συνοδευτεί από την έμπρακτη εμπιστοσύνη που θα δείξουν διεθνείς όμιλοι και πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα μας.

«Χαίρομαι που σας καλωσορίζω ξανά στην Αθήνα. Έχουν επιτευχθεί πολλά από την τελευταία σας επίσκεψη. Όπως γνωρίζετε, ανακτήσαμε εντέλει την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που μας έχει κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ακολούθησε η τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης για το έργο των «έξυπνων» μετρητών.

«Στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου, που θα ολοκληρώσει έναν κύκλο αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Στο ενδιάμεσο, ο κ. Μητσοτάκης βάζει άλλο ένα «στοίχημα», την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επίπεδο της ανεπτυγμένης αγοράς από την κατηγορία των αναδυόμενων αγορών που βρίσκεται σήμερα. Εφόσον επιστρέψει έπειτα από δέκα χρόνια στις ώριµες αγορές, θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την εθνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για ''έξυπνους'' μετρητές: Τα νοικοκυριά θα έχουν καλύτερο έλεγχο των λογαριασμών τους και θα εξοικονομούν χρήματα

Γι' αυτόν τον λόγο θα μεταβεί ο ίδιος και θα μιλήσει στο Λονδίνο –μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη– στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο «Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Greek Investment Conference», συνομιλώντας με διαχειριστές κεφαλαίων και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών εταιρειών. Στις 25 Ιανουαρίου 2024 θα ακολουθήσει νέο επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την JPMorgan, όπου επίσης σκοπεύει να παραστεί ο πρωθυπουργός.

Τις προσεχείς ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν «καλά νέα» και από τον τραπεζικό τομέα, με την ολοκλήρωση της επένδυσης της ιταλικής UniCredit, μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, στην Alpha Bank και παράλληλα την εκκίνηση της διαδικασίας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, με τη διάθεση του 20% των μετοχών.