Από την αρχή τoυ 2024 θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων και θα διεκπεραιώνεται σε μία ημέρα μέσω του gov.gr ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Κυρανάκης: "Θα είμαστε το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης"


Mε νέο Gov.gr Wallet ο πολίτης θα εξουσιοδοτεί επιχείρηση ή εταιρεία να διαχειριστεί για λογαριασμό του υπόθεση χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία. Σχετικά με τον «Ψηφιακό Βοηθό», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε ότι «θα είμαστε το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης και δεν χρειάζεται εξοικείωση, αφού θα είναι σαν την αποστολή μηνύματος από το κινητό».

Η εκκίνηση θα γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς πιστοποιητικά και pdf, αφού θα αρκεί το «φορολογικά ενήμερος», είπε ο κ. Κυρανάκης, περιγράφοντας στη συνέχεια αναλυτικά τη διαδικασία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Πλέον ο συμβολαιογράφος γίνεται εγγυητής, ενώ ο μηχανικός εκδίδει την ταυτότητα του κτιρίου.

Τρία πιστοποιητικά χρονοβόρα στην έκδοση παρακάμπτονται:

-το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ
-το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος
-η παρουσία στο Κτηματολόγιο για τη μεταγραφή

Ως τελευταίο ψηφιακό βήμα, είναι η αυτόματη καταχώριση των πληροφοριών που χρειάζεται το Κτηματολόγιο. Θεωρούμε ότι εφόσον έχουν καλή χρήση των συμβολαιογράφων θα περιοριστεί και ο νομικός έλεγχος του Κτηματολογίου, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί με 200 εκατομμύρια ευρώ την ψηφιοποίηση των αρχείων που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο παλιούς τόμους των υποθηκοφυλακείων. «Να γιατί δεν θέλουμε άλλο χαρτί», πρόσθεσε ο υπουργός.