«Το λάδι λαδάκι» θα πουν φέτος οι Ελληνες καταναλωτές. Και δεν είναι μόνον αυτό. Καθώς η αξία του προϊόντος εκτοξεύεται, πολλοί είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν πουλώντας νοθευμένα έλαια ή χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, τα οποία θα παρουσιάζουν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η αγορά δείχνει να κρατά την ανάσα της. Ηδη, στο e-katanalotis οι τιμές λαδιού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φτάνουν τα 15 ευρώ ή και το ξεπερνούν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά, τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν, που μόλις ξεκίνησε, θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Οι διεθνείς τιμές λαδιού αναφέρονται σε τιμή παραγωγού (χονδρικής), που άνοιξε φέτος στα 650 έως 900 ευρώ τα 100 κιλά. Ετσι μετριέται η αξία του λαδιού στη χονδρική. Αυτό σημαίνει 6,5 έως 9 ευρώ στη χονδρική. Τις τιμές καταγράφει το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (International Olive Council), που καταγράφει τις τιμές του ελαιολάδου για τέσσερις περιοχές: τη Χάεν στην Ισπανία, το Μπάρι στην Ιταλία, τα Χανιά της Ελλάδας και το Τρασοσμόντες της Πορτογαλίας. Στις περιοχές αυτές γίνεται η παραγωγή του 60% του παραγόμενου ελαιολάδου στον πλανήτη και η μέση τιμή παραγωγού ανήλθε στις τέσσερις αυτές περιοχές στα 797,5 ευρώ τα 100 κιλά (7,975 ευρώ ανά κιλό).

Στα Χανιά η μέση χονδρική τιμή για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 7,77 ευρώ το κιλό και η συγκεκριμένη τιμή είχε προεξοφληθεί από τους παραγωγούς εδώ και μερικούς μήνες. Οι τιμές αυτές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς, δεν είναι μόνον οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αλλά συνιστούν ιστορικό υψηλό για την παγκόσμια βιομηχανία.

ladi

Ελαιόλαδο: Στον κλοιό των υψηλών τιμών η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναπόφευκτα βρίσκεται στον κλοιό των υψηλών τιμών εδώ και μεγάλο διάστημα και η ευχή όλων είναι να μην αυξηθεί άλλο. Το άνοιγμα της νέας σεζόν έδειξε ότι η τιμή χονδρικής παρέμεινε χαμηλότερα από το όριο των 8 ευρώ το κιλό, και μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο οι τιμές κινήθηκαν στη χώρα μας οριακά αρνητικά. Για παράδειγμα, το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού εκκινούν από τα 7,80 έως τα 8 ευρώ ανά κιλό λαδιού και φτάνουν στο τέλος του μήνα στα 7,50 ευρώ. Η οριακή κάμψη της τιμής παραγωγού μέσα στον Οκτώβριο δείχνει ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά προμηνυόταν. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγωγοί στην Ελλάδα που πωλούν το προϊόν τους ακόμα και πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, στην Κέρκυρα υπάρχει παραγωγός που διαθέτει τη σοδειά του στα 9 ευρώ και στη Λακωνία στα 9,25 ευρώ. Η πλειονότητα, ωστόσο, των παραγωγών κινείται πέριξ και κάτω των 8 ευρώ, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Συνδέσμου.

9 ευρώ το κιλό στη χονδρική φτάνει η τιμή του ελαιολάδου σε ορισμένες περιοχές


Αξίζει να επισημανθεί ότι, παρόλο που ο πληθωρισμός της τιμής του λαδιού στη χώρα μας παραμένει υψηλός, εντούτοις θεωρείται χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες. Μάλιστα, για τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στο λάδι στην Ελλάδα ανήλθε σε 10,2%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. κινούνταν με 44,2%. Μάλιστα, η Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν η χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό, τη στιγμή που η Γαλλία είχε πετύχει τον, «τουρκικό» σε μέγεθος, πληθωρισμό λαδιού του… 67%. Τα παραπάνω δημιουργούν την προσδοκία ότι οι τιμές στο λάδι δεν θα ανέβουν άλλο από τα επίπεδα όπου έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Μέσα στη χρονιά τόσο θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, ενώ μένει από του χρόνου να φανεί πού θα φτάσει η τιμή του.

Τριπλασιασμός τιμών στα προϊόντα εσπεριδοειδών

Ο,τι συμβαίνει με το λάδι και τις ελιές σήμερα, στο άμεσο μέλλον μπορεί να συμβεί με τα πορτοκάλια και τον χυμό τους. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η καταστροφή του μεγαλύτερου πορτοκαλεώνα της Γης έχει ήδη επιφέρει τριπλασιασμό τιμών στα προϊόντα εσπεριδοειδών, καρπούς και χυμούς. Ειδικά ο χυμός πορτοκαλιού, που ήταν ένα κοινό αγαθό διεθνώς, στη Βραζιλία πλέον πουλιέται 6,5 ευρώ το κιλό, από 2,5 ευρώ που είχε πέρυσι.

Ο πορτοκαλεώνας που έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, είναι εκείνος της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή) και έχει καταστραφεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή. Το χειρότερο, όπως παραδέχθηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δεν είναι οι υψηλές τιμές, αλλά ότι πλέον δεν θα υπάρχει επάρκεια αγαθών για τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές.

*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 11/11