Κάτι παραπάνω από θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν χθες οι επενδυτές στη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμα: "'Έσπασε ταμεία" η Εθνική Τράπεζα: Υπερκαλύφθηκε πάνω από 5 φορές η ζήτηση

Oι προσφορές κάλυψαν το ζητούμενο 1 δισ. ευρώ του βιβλίου προσφορών στα πρώτα 20 λεπτά 

Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον προμηνυόταν ισχυρό από την ανταπόκριση που είχε η Goldman Sachs -σύμβουλος της ΕΤΕ- στις παρουσιάσεις της τράπεζας σε επενδυτές, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις προσφορές να καλύπτουν το ζητούμενο 1 δισ. ευρώ του βιβλίου προσφορών μέσα στα πρώτα είκοσι λεπτά από την έναρξη της διαδικασίας.

Μάλιστα, πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές ανέφεραν ότι οι προσφορές της πρώτης μέρας του book building, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, έφτασαν περίπου τα 6,5 δισ. ευρώ.

Ενόψει της διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ, πληροφορίες έκαναν λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον από 20-22 ξένα μεγάλα funds, αλλά και για ενδιαφέρον από μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας αγοράς.

Μάλιστα, περίπου 20 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές είχαν την παραμονή της έναρξης του book building δύο συναντήσεις (γεύματα) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, Παύλο Μυλωνά, και τον γενικό διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλη Καραμούζη.


Τα ισχυρά «χαρτιά» της Εθνικής

Η ΕΤΕ έχει ισχυρά «χαρτιά», που την καθιστούν ιδιαιτέρως θελκτική στην επενδυτική κοινότητα.

Συγκεκριμένα:

α) υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων συγκριτικά με την αποτίμησή της

β) ρευστότητα, αλλά και κεφαλαιακή επάρκεια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά

γ) καθαρό ισολογισμό

και δ) στόχο για κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2023-2025.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 15/11/2023