Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023, ο Αλέξανδρος Εξάρχου είχε υποστηρίξει πως στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδίου της Intrakat είναι μια επαρκώς κεφαλαιοποιημένη εταιρεία με θετικές ταμειακές ροές. Ο ίδιος είχε προβλέψει θετικότερα αποτελέσματα για φέτος, καθώς, πέρα από τον εταιρικό μετασχηματισμό με την προσθήκη νέων στελεχών σε όλα τα επίπεδα, τα νέα έργα της εταιρείας έχουν αναληφθεί με όρους που εξασφαλίζουν κερδοφορία.

Ο επικεφαλής της Intrakat είχε επαναλάβει σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη πως «ένας από τους βασικούς λόγους που αποκτήσαμε την Ακτωρ ήταν η ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας και του εξοπλισμού, ώστε να ανταποκριθούμε στο ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο. Η συνδυασμένη κατάσταση του ομίλου μάς κάνει αισιόδοξους πως είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε». Ο κ. Εξάρχου ρωτήθηκε τότε και για το ενδεχόμενο απορρόφησης της Ακτωρ και απάντησε πως «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς».

Η διοίκηση του νέου ομίλου που δημιουργείται με την εξαγορά της Ακτωρ έχει ξεκαθαρίσει πως, παρά το ιστορικά υψηλά ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ, επενδύει στρατηγικά και στις παραχωρήσεις, στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να απεξαρτηθεί από τους κύκλους της αγοράς κατασκευών και να εξασφαλίσει σταθερές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου. Ειδικότερα, ο όμιλος εστιάζει σε πέντε βασικούς πυλώνες: τα έργα υποδομών, τα έργα περιβάλλοντος και τεχνολογίας, τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ και την ενέργεια, καθώς και την αξιοποίηση ακινήτων. Παράλληλα, εξετάζει πώς θα εκμεταλλευθεί την ισχυρή παρουσία της Ακτωρ στη Ρουμανία, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται στη συγκεκριμένη κατασκευαστική αγορά.

Χρονιά εξελίξεων για την Intrakat

Μέσα στη φετινή χρονιά υπήρξαν αρκετές εξελίξεις για την Intrakat. Κοινοπραξίες όπου συμμετέχει η εταιρεία υπέγραψαν δύο σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, τους οδικούς άξονες Καλαμάτα - Πύλος (239,2 εκατ. ευρώ) και το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (188,6 εκατ.). Η εταιρεία είναι, επίσης, προσωρινός ανάδοχος στο μεγάλο κτιριακό ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετέχει με 40% στην κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues, που ανέλαβε τον ουρανοξύστη κατοικιών του Ελληνικού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συμμετέχει σε τέσσερα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε λειτουργία, εντός του Απριλίου υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ, που προαναφέρθηκαν, σε άλλα δύο ΣΔΙΤ έχει υποβάλει τη μοναδική προσφορά, ενώ άλλα 15 έργα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, για τη ΣΔΙΤ που αφορά το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Intrakat με 50%, υπέβαλε τη μοναδική προσφορά.

Στην ενέργεια, η πλήρης ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,8 GW, θα προσφέρει στην Intrakat ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 120 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη προωθεί και 15 έργα αποθήκευσης (για τα τρία πρώτα έργα έχει λάβει σχετικές εγκρίσεις), συνολικής ισχύος 1 GW. Ηδη είναι σε δοκιμαστική λειτουργία αιολικά πάρκα 15 MW και άλλα 5 MW θα λειτουργούν σύντομα στο Καστρί Ευβοίας. Στόχος της διοίκησης είναι να έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 560 MW μέχρι το 2025. Ηδη ο κλάδος ΑΠΕ είχε στο εξάμηνο τα πρώτα έσοδα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, και λειτουργική κερδοφορία 1 εκατ. ευρώ.

Για τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στις ΑΠΕ ο κ. Εξάρχου είχε υποστηρίξει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη: «Εχουμε φιλόδοξο σχέδιο και ήδη εξασφαλίσαμε ομολογιακό 120 εκατ. ευρώ. Εχουμε σχεδιάσει τη σταδιακή ανάπτυξη στην “πράσινη” ενέργεια, ενώ η εξεύρεση χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους δεν είναι δύσκολο πράγμα στις ΑΠΕ. Προτιμούμε, όμως, να δανειζόμαστε όσα ακριβώς χρήματα χρειαζόμαστε για κάθε σκαλοπάτι. Ετσι, έχουμε πρόγραμμα τριετίας με διαρκώς ανανεούμενη χρηματοδότηση για τα πρώτα 560 MW».

Οι άμεσες κινήσεις που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε με αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα ανώτερα κλιμάκια της Ακτωρ δείχνει πως η διοίκηση του Ομίλου Intrakat δεν έχει καιρό για χάσιμο. Γι’ αυτό προχωρά γρήγορα, όπως έκανε και στην περίπτωση της Intrakat, στον μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο νέο σχήμα να υλοποιήσει γρήγορα και με κερδοφορία τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει.

*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά»