Πρωτοφανή επιτυχία, χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο πανευρωπαϊκά, αποτελεί η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν της μερικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι διεθνείς επενδυτές έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υποβάλλοντας προσφορές ύψους 8,1 δισ. ευρώ για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή εγχώριων ιδιωτών επενδυτών, μεταξύ των οποίων ισχυρά ονόματα του επιχειρηματικού και του εφοπλιστικού κόσμου. Το βιβλίο της ελληνικής προσφοράς συγκέντρωσε 450 εκατ. ευρώ έναντι ποσού διάθεσης περί τα 164 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη σχεδόν τρεις φορές.

Η μεγάλη επιτυχία της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έγκειται όχι απλώς στην ποσότητα, αλλά, κυρίως, στην ποιότητα των επενδυτών που προσήλκυσε. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επενδυτές που χαρακτηρίζονται από μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μπαίνουν στην ελληνική αγορά, καθώς αυτή πλέον έχει την επενδυτική βαθμίδα, αναγνωρίζοντας ειδικότερα τις εξαιρετικές επιδόσεις και προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας. Η νέα ισχυρή μετοχική σύνθεση της Εθνικής θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη 21 Νοεμβρίου οι μετοχές θα πιστωθούν στις μερίδες επενδυτών και στους λογαριασμούς αξιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ βρίσκονται η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα τη Σιγκαπούρη), η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund, και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η θεαματική προσέλευση επενδυτών στην Εθνική Τράπεζα συνοδεύτηκε και από μικρό discount στην τιμή διάθεσης, της τάξεως του 2,5%. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, όταν το εύρος διάθεσης που είχε οριστεί κυμαινόταν από 5 μέχρι 5,44 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, λόγω της τεράστιας ζήτησης για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδρίασε και, κατόπιν ενημέρωσης από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς αναφορικά με τη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί το πρώτο διήμερο της διεθνούς προσφοράς, αποφάσισε:

α) Να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς, δηλαδή να προχωρήσει στη διάθεση επιπλέον ποσοστού 1,99% από το αρχικά 20% μετοχών της ΕΤΕ προς διάθεση, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών από 182.943.031 σε 201.237.334.

β) Να καλέσει τους διαχειριστές να ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά ότι προσφορές κάτω του ποσού των 5,30 ευρώ ανά μετοχή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λαμβάνονταν υπόψη στην κατανομή προσφερόμενων μετοχών. Εμμέσως, έτσι, το ΤΧΣ έκλεισε το εύρος της τιμής διάθεσης και «έκοψε» όσους διεθνείς επενδυτές είχαν προσφέρει τιμές από 5 έως 5,29 ευρώ. Σημειώνεται ότι στα πρώτα 15-20 λεπτά οι προσφορές που είχαν υποβληθεί κάλυπταν ήδη το ζητούμενο 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας την πρώτη ημέρα του book building τα 6,2 δισ. ευρώ.

Η ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κατά τις επαφές που είχε διενεργήσει η σύμβουλος της ΕΤΕ, Goldman Sachs, ενόψει της διάθεσης των μετοχών από το ΤΧΣ. Και αυτό διότι οι επενδυτές αναγνώρισαν όχι μόνο τις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα ατού της Εθνικής Τράπεζας σε επίπεδο κερδοφορίας, αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων της συγκριτικά με την αποτίμησή της, ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τον καθαρό ισολογισμό της, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει υποχωρήσει σε μόλις 3,6%.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 18/11