Χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών αποτελεί η προτίμηση των νοικοκυριών στις ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού. Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο, είναι πλέον απαραίτητη. Υπάρχουν κάποια μυστικά τα οποία βοηθούν τόσο στο να ζεσταθούμε όσο και στο να μην ξοδέψουμε ενέργεια και «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί.

Αρκετός κόσμος καταναλώνει παραπάνω ρεύμα επειδή δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές συσκευές με τον καλύτερο ενεργειακά τρόπο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης δεν είναι δύσκολος. Μικρές συνήθειες και αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά μας μπορούν φέτος να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν σε μικρότερες καταναλώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Τοποθετούμε έναν προγραμματιζόμενο ή έξυπνο θερμοστάτη

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να απενεργοποιεί αυτόματα ή να μειώνει τη θέρμανση και την ψύξη κατά τις ώρες που κοιμάστε ή λείπετε. Όταν εγκαθιστάτε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, εξαλείφετε τη σπατάλη ενέργειας από τη θέρμανση και την ψύξη χωρίς να αναβαθμίσετε το σύστημα HVAC.

Κατά μέσο όρο, ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να σας εξοικονομήσει σχεδόν 180 ευρώ ετησίως. Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες διατίθενται σε διαφορετικά μοντέλα, που μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ταιριάζουν στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Οι πρόσθετες δυνατότητες των προγραμματιζόμενων θερμοστατών μπορεί να περιλαμβάνουν ενδείξεις για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα φίλτρα αέρα ή προβλήματα συστήματος HVAC, τα οποία βελτιώνουν επίσης την απόδοση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης.

Τα «σωστά» πολύπριζα

Τα «φορτία-φάντασμα» ή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά όταν είναι απενεργοποιημένα ή σε κατάσταση αναμονής αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα, κάτι που μπορεί να σας κοστίσει έως και 200 ευρώ ετησίως. Τα έξυπνα πολύπριζα, γνωστά και ως προηγμένα πολύπριζα, εξαλείφουν το πρόβλημα των φανταστικών φορτίων, κλείνοντας την παροχή ρεύματος στις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα έξυπνα πολύπριζα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να απενεργοποιούνται σε καθορισμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας, μέσω απομακρυσμένων διακοπτών ή βάσει της κατάστασης μιας «κύριας» συσκευής.

Ταυτόχρονα, εννοείται πως δεν πρέπει να αφήνουμε συσκευές όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αφήνοντας τις συσκευές σε αναμονή αυξάνουμε έως και 15% την κατανάλωση του νοικοκυριού μας. Μπορεί να μη δίνουμε σημασία, αλλά μόνο η παραμονή, για παράδειγμα, της τηλεόρασης σε κατάσταση αναμονής μπορεί να φτάσει να κοστίσει έως και 30 ευρώ τον χρόνο.

Ελέγχουμε τα φίλτρα των συσκευών

Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των φίλτρων αέρα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποδοτική λειτουργία τους. Ειδικότερα, το κλιματιστικό (βασική συσκευή θέρμανσης) είναι πιθανό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το κανονικό, χωρίς όμως να έχει απόλυτη απόδοση, επειδή τα φίλτρα του χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση. Στις οδηγίες χρήσεις που παραλαμβάνουμε μαζί με την συσκευή, ο κατασκευαστής αναφέρει αναλυτικά τη συχνότητα αλλά και τον τρόπο καθαρισμού τους.

Επιλογή ενεργειακών συσκευών Α+++

Αντικαθιστούμε τις παλιές συσκευές θέρμανσης, με νέες ενεργειακού τύπου Α+++, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει με οδηγία της την ενεργειακή σήμανση στις συσκευές, με την οποία αποτυπώνεται η ενεργειακή κλάση τους. Με άλλα λόγια, αυτό που μαθαίνουμε είναι η ενεργειακή απόδοση των συσκευών με χαμηλότερη στην κλίμακα την G και αποδοτικότερη την Α. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου έργου από μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση A. Στην προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της απόδοσης των συσκευών συναντάμε και τη σήμανση Α+ και Α+++. Στόχος αυτής της σήμανσης είναι η ελαχιστοποίηση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Για τον καταναλωτή, βέβαια, αυτό σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων, αφού μια ενεργειακά αποδοτικότερη συσκευή σημαίνει και εξοικονόμηση ενέργειας.