«Βραχνάς» για τα νοικοκυριά συνεχίζει να η ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει «μικρές ανάσες» στην κοινωνία λόγω της ακρίβειας, φέρεται να αποφασίζει τα εξής:

  • Μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.
  • Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.
  • Επανέρχεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κ.λπ.) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, για την ανάγκη να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 24% σε κάποια προϊόντα όπως η πορτοκαλάδα, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Αυτά τα μέτρα, ήταν προσωρινά λόγω της πανδημίας για να στηρίξουμε θέσεις εργασίας που ήταν και το βασικό ζητούμενο, και το να αποφύγουμε το «βύθισμα». Παρά τον προσωρινό του χαρακτήρα, λόγω του μερίσματος ανάπτυξη είπαμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα «λαϊκά» προϊόντα και υπηρεσίες, που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Για τα αναψυκτικά, δεν θα υπάρχει διαφορά στα σούπερ μάρκετ, αλλά στα σερβιριζόμενα. Αυτά έχουν την μικρότερη επιβάρυνσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό», είπε αρχικά.

«Κάνουμε δομικές παρεμβάσεις στο εισόδημα των πολιτών. Η στόχευση μας είναι να έχουμε μόνιμα μέτρα στο εισόδημα για να μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Έχουμε και το κομμάτι των ελέγχων. Με τη βοήθεια τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. κάνουμε ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Έχει λειτουργήσει η επιβολή προστίμου στο να δούμε μόνιμες μειώσεις. Έχουν εισπραχθεί τα 6 εκ. από τα 8 που έχουν επιβληθεί σε επιχείρηση. Δίνουμε καθημερινή “μάχη”», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα ενδεχόμενα έκτακτα μέτρα, ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε πως, «εξετάζεται από το υπουργείο με βάση το πώς λειτουργεί η αγορά. Δίνουμε έμφαση στους ελέγχους και αυτό δημιουργεί κουλτούρα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές».

ΦΠΑ: Πού μένει ίδιος για πάντα και πού… προσωρινά - Τι κερδίζουν οι καταναλωτές

Μονιμοποίηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφοι και αγαθά σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία

6μηνη παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε: Καφέ (σερβιριζόμενο και take away), Ροφήματα (σοκολάτα, τσάι), Αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο) & Ταξί

—> Oι καταναλωτές θα κερδίσουν: 382 εκατ. €

Διαβάστε ακόμα: Ενοίκια: Συνεχίζεται το ράλι των τιµών - Στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής τα βόρεια, τα νότια και το Κολωνάκι

ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα αυξάνεται από την Πρωτοχρονιά

Επαναφορά ΦΠΑ από 13% στο 24% σε: σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως:

  • Νερά (μεταλλικά / αεριούχα νερά)
  • Λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea
  • Συσκευασμένοι χυμοί
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλ

*Όχι όμως σε αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, περίπτερα (παραμένει 13%)

Όφελος δημοσίου: 37 εκατ.€

Πόσο θα ακριβύνουν τα αναψυκτικά: Παράδειγμα

Αναψυκτικό σε καφετέρια που κοστίζει 3,10€

Σήμερα με ΦΠΑ 13%: 3,50€

Από 1/1/2024 με ΦΠΑ 24%: 3,80€