Με 6 παρεμβάσεις το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βελτιώσει τα μείζονα θέματα των δανείων, τις υποχρεώσεις διαφάνειας των servicers, την πλήρη ενημέρωση που οφείλουν να παρέχουν, αλλά και την υποχρέωσή τους να σέβονται την ιδιωτική ζωή των οφειλετών.

Τι προβλέπεται

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για διαφάνεια στη διαχείριση των οφειλών, προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Δηλαδή:

1. Ενημέρωση από διαχειριστές δανείων (servicers). Υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τους servicers για ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με βάση τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167, αλλά και πέρα από αυτές.

Δηλαδή οι servicers υποχρεώνονται:

  • Να δίδουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.
  • Ο οφειλέτης θα μπορεί να «διαβάζει» τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024.
  • Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
2. Προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών.

Εδώ έχουμε εξέλιξη σημαντική:

  • Πλέον η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή από τράπεζες και Δημόσιο.
  • Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια, εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.
  • Βελτιώνεται ο αλγόριθμος για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση και όχι μόνο για τους ευάλωτους. Δηλαδή, το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση θα μειωθεί έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Με την ίδια απόφαση, το επιτόκιο των ρυθμίσεων θα οριστεί σε 3% σταθερό για 3 έτη.
3. Ειδικός φορέας ακινήτων

Και εδώ υπάρχουν αλλαγές:

Αίρεται η υποχρέωση του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών, σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς. Δηλαδή, εξομοιώνεται το φορολογικό καθεστώς του φορέα με εκείνο των εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα. Υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης, κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς.

4. Δάνεια μη τραπεζικών φορέων

Δίδεται η δυνατότητα στις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (μη τραπεζικά ιδρύματα), εκτός από πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια. Αυτό αποσκοπεί στην τόνωση του ανταγωνισμού στην παροχή πιστώσεων, στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα και τη διευκόλυνση της αναχρηματοδότησης δανείων.

5. Πτωχευτικός Κώδικας

Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες. Πλέον, τα οικονομικά στοιχεία του οφειλέτη θα αναζητούνται αυτόματα από δημόσιους φορείς και τράπεζες, με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, καθώς και όσα τυχόν σφάλματα σε στοιχεία και έγγραφα είναι δυνατόν να διορθωθούν κατά τη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης, ώστε αυτή να μην κηρύσσεται απαράδεκτη.

6. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS) - Εκσυγχρονισμός

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει ότι «εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες. Οι servicers αποκτούν νέες, αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας για την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απλουστεύεται και βελτιώνεται, με ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή