Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ρίχνει φως σε 10 ειδικές περιπτώσεις του μίνι Ασφαλιστικού, που αφορούν συνταξιούχους, γυναίκες που γέννησαν, ανέργους, ΑμεΑ, επικουρικές, λάθη στις συντάξεις και χήρες. Η «βόμβα» Γεωργιάδη αφορά την εξαίρεση των επαγγελματιών συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα. Μάλιστα, μέσω της «Α» προαναγγέλλει ότι η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αγρότισσες και σε ελεύθερες επαγγελματίες θα είναι αναδρομική από τις 24 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφιση του νόμου. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται το επίδομα θανάτου και σε ορφανά που δεν σπουδάζουν έως την ηλικία των 24 ετών.

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Οι 10 ειδικές περιπτώσεις 

1. Επίδομα μητρότητας από 24 Σεπτεμβρίου αναδρομικά. Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στους 9 μήνες για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες - και μάλιστα αναδρομικά από 24 Σεπτεμβρίου 2023. Έτσι, όσες είχαν γεννήσει ή όσες βρίσκονται σε λοχεία δικαιούνται τα ποσά αναδρομικά μετά την ψήφιση του νόμου. «Ήταν προεκλογική δέσμευση, την οποία έδωσε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα, την εκπληρώνουμε, και μάλιστα καλύτερα από ό,τι είχαμε υποσχεθεί, ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Όταν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα ανεβαίνει και αυτό προφανώς».

2. Σύνταξη στα ορφανά. Επεκτείνεται η σύνταξη για ορφανά, ακόμα και αν δεν σπουδάζουν, έως την ηλικία των 24 ετών. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη διακοπτόταν από το 2016 για τα ορφανά που δεν συνέχιζαν σπουδές. «Έχασα και τους δυο γονείς μου στα 18 μου χρόνια. Έχω ζήσει δηλαδή την ορφάνια από μικρός. Την ορφάνια την έχει ζήσει από μικρός και ο υφυπουργός μου, ο Βασίλης Σπανάκης. Όταν κάναμε screening όλων των αδικιών, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Ένα παιδί ορφανό στα 18 του χρόνια δεν είναι ένα πλούσιο παιδί, είναι ένα παιδί που ψάχνει τα πατήματά του. Άρα, μιλάμε για συμπολίτες μας που ξεκινάνε τον βίο τους με μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Μου λέει ο Βασίλης Σπανάκης: Υπουργέ, είναι ντροπή, εγώ ορφανός, εσύ ορφανός και να μη λύσουμε αυτό το θέμα. Λύνεται λοιπόν και αυτό».

3. Εξαίρεση συνταξιούχων από το τεκμαρτό. Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέστησε σαφές ότι είναι «σε επαφή με τον κύριο Χατζηδάκη και θα υπάρξει ρητή εξαίρεση των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα». Η δήλωση αυτή έρχεται σε απάντηση όλων όσοι διατύπωναν ευλόγως το ερώτημα: «Τι θα γίνει με τους επαγγελματίες συνταξιούχους και τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή;». Έτσι λοιπόν, καμία νέα υποχρέωση δεν τίθεται για τους επαγγελματίες συνταξιούχους που θα εργάζονται, εκτός της αύξησης κατά 50% της ασφαλιστικής κλίμακας που επιλέγουν (ως επαγγελματίες).

4. Σύνταξη αναπηρίας και εργασία. «Μέχρι σήμερα, ο έχων σύνταξη αναπηρίας δεν μπορούσε να εργαστεί, γιατί αυτομάτως έχανε τη σύνταξη αναπηρίας. Το 100%. Άρα, λέγαμε στον ΑμεΑ συμπολίτη μας, ο οποίος εδικαιούτο σύνταξη αναπηρίας, ότι “κύριε, θα κάθεσαι σπίτι σου και δεν θα εργάζεσαι”. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σύνταξη αναπηρίας, είναι επίδομα αναπηρίας. Εφόσον κάποιος μπορεί να εργάζεται, γιατί να μην εργαστεί και να αυξήσει το εισόδημά του και να μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή; Υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας και εργάζονται με μαύρα, γιατί -αν ασφαλιστούν- θα χάσουν τη σύνταξη. Άρα, αλλάζουμε τη ρύθμιση αυτή και λέμε: “Εάν εργάζεσαι, καλώς εργάζεσαι. Θα πάρεις το εισόδημά σου από την εργασία σου και θα πάρεις και σύνταξη αναπηρίας”».

5. Στο 20% το όφελος από την εργασία συνταξιούχων. «Υπολογίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένας συνταξιούχος εργαζόμενος θα κερδίσει από αυτή τη ρύθμιση 2.200 ευρώ τον χρόνο. Θα έχει δηλαδή 2.200 ευρώ αύξηση εισοδήματος μόνο από αυτή τη ρύθμιση. Τα ένσημα που πληρώνει, επίσης, θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης. Αν κάποιος παίρνει μικρότερη σύνταξη και θέλει να την αυξήσει, μπορεί να εργαστεί. Θα έχει μηδέν παρακράτηση και θα αυξήσει τη σύνταξή του».

6. Εποχικοί εργαζόμενοι. «Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και την εστίαση για τους χειμερινούς μήνες και πολλοί δουλεύουν με μαύρα, για να μη χάνουν το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν. Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζουμε ότι κάποιος θα μπορεί να δουλεύει μέχρι και 3 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 ημέρες τον μήνα, και να λαμβάνει ολόκληρο το επίδομα. Με αυτό θέλουμε να λύσουμε δύο ζητήματα: πρώτον, να προσφέρουμε νόμιμους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα, και δεν βρίσκουν εργαζόμενους και, δεύτερον, να αυξήσουμε το νόμιμο εισόδημα των ανθρώπων που παίρνουν το εποχικό επίδομα».

7. Δεν αυξάνουν τα όρια ηλικίας. «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αυξήσεως ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τελεία».

8. Οι νέες επικουρικές συντάξεις. «Εξομοιώνουμε τον τρόπο αποδόσεως των επικουρικών συντάξεων μεταξύ Δημοσίου και τ. ΙΚΑ. Τι θα πει αυτό πρακτικά; Στο Δημόσιο, για να πάρεις επικουρική σύνταξη, πρέπει να συμπληρώσεις 25 χρόνια ασφάλισης. Στο ΙΚΑ 15 χρόνια. Εξομοιώνοντας τους δύο κανονισμούς, απελευθερώνουμε από το αποκαλούμενο “στοκ” των επικουρικών συντάξεων 45.000 εκκρεμείς υποθέσεις και αυτομάτως 15.000 αιτήματα. Άρα, με την ψήφιση του νόμου μέχρι το τέλος του χρόνου, οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες παρέλαβα στις 65.000, θα πέσουν κάτω από τις 30.000, δηλαδή 50% κάτω σε έξι μήνες».

9. Δεν θα αδικηθούν οι χήρες. «Έχω πει ότι το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχω κληρονομήσει από την περίοδο Κατρούγκαλου είναι το θέμα των συντάξεων χηρείας. Πραγματικά, είναι ο πιο μεγάλος γρίφος. Θέλω όμως να ξέρουν όλες οι χήρες ότι δεν υπάρχει περίπτωση επί υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδου να αδικηθούν».

10. Για τους συνταξιούχους. «Όσο είμαι εγώ υπουργός, οι πόρτες του υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους αυτής της χώρας θα είναι πάντα ορθάνοιχτες. Για εμένα είναι ζήτημα σεβασμού στους πατεράδες μας, στις μανάδες μας, στους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Στο υπουργείο Εργασίας εργαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους. Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί οι άνθρωποι που ανέβηκαν στο γραφείο μου μίλησαν με πολλή αξιοπρέπεια και πολιτισμό και θέλω και να πω για τους ανθρώπους που διαδήλωσαν το εξής: τους σέβομαι. Εγώ ανθρώπους που ήρθαν χιλιόμετρα από όλη τη χώρα, για να διαδηλώσουν, δεν τους βλέπω εχθρικά. Καταλαβαίνω ότι, για να φτάσει ένας συνταξιούχος να έρθει στην Αθήνα από την Αλεξανδρούπολη, δεν ήρθε να κάνει βόλτα. Τον σέβομαι. Σκύβω το κεφάλι. Μακάρι να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ένα από τα θέματα που μας έθεσαν ήταν και αυτό για το ΝΑΤ και έχουμε δεσμευτεί με τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη να το δούμε και να απαντήσουμε».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»