Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το "πράσινο" τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύσει από 1.1.2024 για την μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών προκύπτουν από τις παραμέτρους που κατέθεσαν - σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση - οι εταιρίες στη Ρυθμιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για 5 μεγάλους προμηθευτές, η χαμηλότερη τιμή είναι της ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές των άλλων τεσσάρων προμηθευτών κλιμακώνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Τα παραπάνω προκύπτουν με υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου οπότε θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα από το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Στη συνέχεια οι τιμές θα ανακοινώνονται την πρώτη κάθε μήνα στις ιστοσελίδες των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Διαβάστε ακόμα: Τιμολόγια ρεύματος: Τι θα ισχύει με τους "χρωματιστούς" λογαριασμούς - Οδηγίες προς καταναλωτές από το ΙΝΚΑ

Το «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος

Στο "πράσινο" τιμολόγιο υπενθυμίζεται, θα μεταπέσει από 1ης Ιανουαρίου το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και όσους, επίσης, δηλώσουν ρητά ότι δεν επιθυμούν το "πράσινο" τιμολόγιο και επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα στην αγορά. Εκτιμάται ότι στο "πράσινο" τιμολόγιο θα μεταφερθεί άνω του 70 % των πελατών. Οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσαν με σχετικές επιστολές, ηλεκτρονική αλληλογραφία κλπ. το σύνολο των καταναλωτών για τα διαθέσιμα τιμολόγια από 1.1.2024.

Εκτός από το ειδικό τιμολόγιο που επισημαίνεται με πράσινο χρώμα υπάρχουν ακόμη τα σταθερά τιμολόγια που επισημαίνονται με μπλε χρώμα, τα κυμαινόμενα με κίτρινο χρώμα και τα δυναμικά (για όσους έχουν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης) με πορτοκαλί.

Το "πράσινο" τιμολόγιο θεσπίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της λήξης στις 31 Δεκεμβρίου των έκτακτων μέτρων στην αγορά ενέργειας που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν την 1η κάθε μήνα μια τελική τιμή (μαζί με τις τυχόν εκπτώσεις που εφαρμόζουν) ώστε η σύγκριση να γίνεται εύκολα και να μην δημιουργούνται συνθήκες ελλιπούς ενημέρωσης ή παραπλάνησης των καταναλωτών. Η Ρυθμιστική Αρχή θα δημοσιεύει έως τις 5 κάθε μήνα τον πίνακα με τα τιμολόγια του συνόλου των προμηθευτών ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η σύγκριση.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, επέβαλε επίσης στους Προμηθευτές να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους σε ευδιάκριτο σημείο και να κοινοποιήσουν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους της μεθοδολογίας του Ειδικού ("πράσινου") Τιμολογίου που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών, ήτοι τη Βασική Τιμή Προμήθειας, την Πάγια Χρέωση Προμήθειας, τυχόν εκπτώσεις και τις τιμές των συντελεστών του Μηχανισμού Διακύμανσης.


Τα τιμολόγια ρεύματος

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές είναι τέσσερις και θα εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα στους λογαριασμούς. Αναλυτικά:

Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης
Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δε θα δει υπέρογκους λογαριασμούς

Πράσινα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα
Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινα τιμολόγια μικτής χρέωσης
Είναι ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγια αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή
Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.


«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κανείς»

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο MEGA για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, κάνοντας το δικό του σχόλιο:

«Πρόκειται για μία εξέλιξη στην αγορά ενέργειας η οποία αναμενόταν διότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα κράτη της ΕΕ και τείνει να αντιμετωπίσει το ευάλωτο της διαμόρφωσης των τιμών. Έπρεπε να ξέρουμε τις τιμές μέχρι χθες 1/12, έπρεπε οι πάροχοι να έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές για τις τιμές», είπε αρχικά.

«Οι επιδοτήσεις σταματούν τέλη του χρόνου. Δεύτερον, θα έκανα μία αναλογία με τα τραπεζικά δάνεια, που διαβάζεις τι περιλαμβάνει το καθένα και τι όρους έχει. Υπάρχει το μπλε τιμολόγιο που είναι το σταθερό που είναι και ακριβότερο. Στο πράσινο τιμολόγιο ο πάροχος σε ενημερώνει εκ των προτέρων για το κόστος και μετά σου δίνει περιθώριο κέρδους ανάλογα με την χρηματιστηριακή αγορά. Αν πέσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληρώνεις αυτό που έχει καθοριστεί. Αν πέσεις προς τα κάτω θα σε πληρώσει ο πάροχος, αν ανέβεις, τότε θα πληρώσεις εσύ», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κανείς, πρέπει πρώτα να διαβάσει αυτά που έχουν δώσει οι πάροχοι», είπε στο τέλος ο δικηγόρος.


Σκυλακάκης: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε τιμολόγια ρεύματος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, οι εταιρείες αποθαρρύνουν την επιλογή του «πράσινου» τιμολογίου, που το υπουργείο θεωρεί το πιο ανταγωνιστικό στην περίπτωση που κανείς δεν κάνει τίποτα.

«Το υπουργείο Ενέργειας μάλιστα συστήνει αναμονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου για συγκρίσεις στα τιμολόγια», όπως ανέφερε στο MEGA ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ μέχρι τέλος Ιανουαρίου μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.