Την 9η χαμηλότερη θέση για τον Νοέμβριο καταλαμβάνει η Ελλάδα στις 14 χώρες που είναι στον δείκτη Households Energy Price Index, που καταρτίζουν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, μαζί με την εταιρεία VaasaETT.

Συγκεκριμένα, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από τον δείκτη Households Energy Price Index.


Πώς κατέλαβε την 9η θέση η Ελλάδα για τα οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το powergame.gr, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 23.25 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh), έναντι 28,95 λεπτών/kWh, που είναι ο μέσος όρος των 14 συνολικά ευρωπαϊκών χωρών που περιλαμβάνονται στον δείκτη.

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές στη συντριπτική τους πλειονότητα τα προτιμούν έναντι των σταθερών, που είναι ακριβότερα. Η Ελλάδα στις 14 χώρες που είναι στον δείκτη Households Energy Price Index καταλαμβάνει την 9η χαμηλότερη θέση τον Νοέμβριο.

Σε συνολικά 33 ευρωπαϊκές χώρες τα ελληνικά (κυμαινόμενα) τιμολόγια είναι στη 16η θέση με 24/35 λεπτά/kWh, αν ληφθούν υπόψη οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρευματος. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23,72 λεπτά και στις 33 ευρωπαϊκές χώρες 25.04 λεπτά. Η τιμή στα ελληνικά τιμολόγια είναι αυξημένη κατά 3% έναντι του Οκτωβρίου.


Μεγαλύτερες αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση έναντι της ηλεκτρικής ενέργειας, της τάξεως του 14% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 8,53 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Παρ’ όλα αυτά, παρέμειναν για έναν ακόμη μήνα σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήλθε σε 11,03 λεπτά.

Σημειώνεται ότι λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, η οικιακή κατανάλωση φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα ήταν χαμηλή στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Περισσότερο αισθητές στην τσέπη των ελληνικών νοικοκυριών θα είναι οι χρεώσεις από αυτόν το μήνα έως και τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του powergame.gr, η πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022, κάτω από τα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh), προϊδεάζει για ακόμα χαμηλότερες τιμές για την οικιακή κατανάλωση, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το μερίδιο του καυσίμου στην παραγωγή παραμένει ακόμα υψηλό.

Πηγή: Powergame.gr