Νέα συμφωνία με νέα μέτρα λένε οι δανειστές
Μετά το κραχ στις αγορές
Αλλάζουν στάση κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απειλεί του κραχ στις αγορές, με τους δανειστές να δηλώνουν ότι η νέα συμφωνία θα απαιτήσει νέες δεσμεύσεις.
Μπορεί η Ευρώπη να δηλώνει ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα στο έλεος των αγορών, όμως η διαπραγμάτευση όπως περιγράφει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο «ΘΕΜΑ» «θα πρέπει να υπάρξει με μια νέα συμφωνία διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 με βάση τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής».
Το μπαλάκι επιστρέφει στην τρόικα και την αξιολόγηση που θα κάνει για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν αυτή είναι θετική, τότε στη συμφωνία με την Ευρώπη θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία άσκησης πολιτικής. Αν είναι κακή, τότε η Ευρώπη θα απαιτήσει περισσότερες εξασφαλίσεις και θα έχουμε μικρότερη ευελιξία. Στις αρχές Νοεμβρίου, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει μια εικόνα στην τρόικα η οποία θα περιλαμβάνει τα μέτρα που σκέφτεται να πάρει για μειώσεις φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η τρόικα θα της δώσει οδηγίες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και τότε θα συμφωνηθούν και τα μέτρα που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή πριν από το τέλος του έτους. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι δημοσιονομικά, αλλά θα αφορούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Με λίγα λόγια, θα είναι μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο θα προέλθει από τη δυσαρέσκεια των δημοσίων υπαλλήλων. Και εδώ αρχίζουν τα πράγματα να δυσκολεύουν ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διότι ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλει να ληφθούν τέτοια μέτρα, ούτε οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ.