«Έως τις 30 Ιανουαρίου παρατείνεται η επιλογή χρώματος στο τιμολόγιο ενέργειας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, ο Μηχανολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης τόνισε πως το μπλε τιμολόγιο αφορά μικρές καταναλώσεις έως 200 κιλοβατώρες, στο πράσινο η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται κάθε μήνα για το μήνα κατανάλωσης και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν σύγκριση των παρόχων με τις τελικές τιμές χρέωσης.

Επιπλέον, ανέφερε πως στο κίτρινο η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται ανάλογα με το χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ για το πορτοκαλί απάντησε πως θα πρέπει να υπάρχει έξυπνος μετρητής, το τιμολόγιο είναι κυμαινόμενο και έχει ακριβή χρέωση της κιλοβατώρας.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή υπάρχει  αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας.

«Αν συνεχίσει αυτή η πτωτική τάση ή παραμείνει σταθερή, ο καταναλωτής θα επιλέξει ένα τιμολόγιο και θα παραμείνει σε αυτό» σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ίδια επίπεδα οι τιμές στις αρχές του 2024 - Τι προβλέπουν οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων

«Αν υπάρχει κρίση και αυξηθούν οι τιμές ίσως ευνοηθούν αυτοί που είναι σε μπλε τιμολόγιο» τόνισε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα νέα ενεργειακά τιμολόγια:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν θα υπάρχει δέσμευση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι καταναλωτές να διαλέξουν κάποιο χρωματιστό τύπο τιμολογίου αλλά αυτό παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς ποιο ενεργειακό τιμολόγιο πιστεύει ότι είναι το πιο συμφέρον για τους καταναλωτές:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Εξαρτάται από το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή. Αν ένας καταναλωτής έχει πολύ μικρές καταναλώσεις της τάξεως των 200 κιλοβατώρων και κάτω και γενικά δεν θέλει να μπαίνει στη διαδικασία έρευνας αγοράς της ενέργειας θα πάει στο μπλε τιμολόγιο αν και είναι ακριβότερη η τιμή χρέωσης κατά 50% σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα ωστόσο όμως για 12 μήνες έχει κλειδωμένη μια τιμή χρέωσης. Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα για τον μήνα κατανάλωσης και όλοι οι καταναλωτές μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και από εκεί να κάνουν σύγκριση όλων των παρόχων οπότε από εκεί εύκολα θα μπορούν να ανιχνεύσουν ποιος είναι ο οικονομικότερος πάροχος. Σε αυτό το χρώμα τιμολογίου δεν θα υπάρχει ρήτρα αποχώρησης, ανά πάσα στιγμή μπορείς να αποχωρήσεις και να πας σε κάποιο άλλο χρώμα. Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο το οποίο επινοήθηκε για να μπορεί να συνδυάσει τα θετικά σημεία των υπολοίπων χρωμάτων για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Μετά έχουμε τα κίτρινα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, εκεί η χρέωση της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και το τιμολόγιο αυτό είναι εκτεθειμένο 100% στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις.

Για το πορτοκαλί τιμολόγιο:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Το 2% των καταναλωτών στη χώρα έχουν εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές κυρίως εμπορικοί καταναλωτές, αυτό αφορά το πορτοκαλί τιμολόγιο όπου εκεί η χρέωση της τιμής της κιλοβατώρας γίνεται ώρα-ώρα μέσα στο 24ωρο. Είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο και αυτό σαν τον κίτρινο με τη διαφορά ότι έχεις ακριβή χρέωση της κιλοβατώρας και όχι μεσοσταθμικά όπως είναι στο κίτρινο τιμολόγιο.

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας εάν συνεχίσει αυτή η πτωτική τάση ή παραμείνει σταθερή για τους επόμενους μήνες ο καθένας θα διαλέξει ένα τύπο τιμολογίου και σε αυτό θα παραμείνει. Αν συμβούν νέοι πόλεμοι , εκρήξεις σε αγωγούς κλπ και υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας τότε θα τα ξαναδούμε. Τότε ίσως ευνοηθούν αυτοί που έχουν πάει σε σταθερά τιμολόγια.

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Όλα τα τιμολόγια έχουνε ρίσκο το θέμα είναι ότι από μια έρευνα που έχω κάνει σχετικά με τις τιμολογιακές παραμέτρους και τις τιμές χρέωσης κιλοβατώρας που έχουν δώσει διάφοροι πάροχοι εκ πρώτης όψεως για τον Ιανουάριο φαίνεται ότι το κίτρινο τιμολόγιο είναι μια καλή επιλογή αν έχεις υψηλές καταναλώσεις 500 κιλοβατώρες και πάνω. Το πράσινο θέλει λίγο ψάξιμο.