Συνεχίζει ακάθεκτη την επενδυτική της δραστηριότητα η Hines Greece, που αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Hines. Η εν λόγω εταιρεία από το 2014 μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να αναζητεί ευκαιρίες τόσο για ανάπτυξη όσο και για εξαγορές στον τομέα κυρίως της φιλοξενίας, έχοντας ως επίκεντρό της την Αττική και την Κρήτη. Κύριος στόχος της είναι, μέσω των επενδύσεων υψηλού επιπέδου που υλοποιεί, να προσελκύσει ακόμα περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα.

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά αποτελεί το «Project Voula», στα Κτήματα Κόνιαρη, στη Βούλα. Η επένδυση, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει η Hines μαζί με τον ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο ακινήτων Henderson Park, προβλέπει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, το οποίο θα ολοκληρωθεί τμηματικά σε βάθος πενταετίας. Τα έργα κατασκευής στο πρώτο από τα επτά οικοδομικά τετράγωνα όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση, αν και θα ξεκινούσαν τον Νοέμβριο, έπειτα από μια σειρά καθυστερήσεων αναμένεται να αρχίσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές του 2024. Ηδη έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες.

Η δίετης διαμάχη με τον Δήμο Βάρης-ΒούλαςΒουλιαγμένης 

Ακόμα, στον Δήμο Βάρης-ΒούλαςΒουλιαγμένης έχουν μεταβιβαστεί με αμετάκλητες συμβολαιογραφικές πράξεις συνολικά τα 11,5 στρέμματα από τη συνολική έκταση των επενδυτών. Πρόκειται για στρέμματα τα οποία κατάφερε ο δήμος να εξασφαλίσει χωρίς αντίτιμο, μετά τη διετή διαμάχη που είχε με τους Αμερικανούς. Αυτά τα 11,5 στρέμματα αντιστοιχούν στο 15%-16% της συνολικής έκτασης των 71 στρεμμάτων που κατέχουν οι επενδυτές. Μάλιστα, για τα 6 από αυτά δεν θα υπάρξει δόμηση, αλλά θα δημιουργηθούν τρία άλση, 3 στρεμμάτων το καθένα, ενώ στα άλλα 5,5 στρέμματα, που βρίσκονται στις παρυφές των ιδιοκτησιών αυτών, θα δημιουργηθούν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμος για περίπου δύο ολόκληρα χρόνια ήταν σε μεγάλη ένταση με τους Αμερικανούς επενδυτές και είχε καταθέσει τρεις προσφυγές σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή υλοποίησης της επένδυσης. Κύριο αίτημά του ήταν να μη δημιουργηθεί μια περίκλειστη πόλη με πολυτελείς κατοικίες σε όλη την έκταση των Κτημάτων Κόνιαρη, αλλά ένα μέρος τους να περάσει στον δήμο, ώστε να γίνουν πράσινοι χώροι, κοινόχρηστα πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις. «Λευκός καπνός», ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών βγήκε τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τη συμφωνία παραχώρησης των 11,5 στρεμμάτων στον δήμο. Αυτήν τη στιγμή προβλέπεται η δόμηση περίπου 63 στρεμμάτων από πλευράς των επενδυτών, με συντελεστή δόμησης 0,6.

400 πολυτελείς κατοικίες

Το επενδυτικό σχήμα αγόρασε το κτήμα τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη για 50 εκατ. ευρώ. Στόχος τους είναι η κατασκευή ενός πρότυπου οικισμού, που θα αποτελείται από 400 πολυτελείς κατοικίες, με τους ιδιοκτήτες να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά παροχών και υπηρεσιών, όπως φύλαξη και ασφάλεια, αλλά και κοινόχρηστες πισίνες. Επίσης θα υπάρχει κεντρική διαχείριση ζητημάτων, όπως η καθαριότητα και η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων. Ακόμα, θα συνεχίσουν να υφίστανται δρόμοι και πεζόδρομοι, όπως ισχύουν με βάση το υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει τη ρυμοτόμηση της περιοχής.
«Διπλάσιες αποδόσεις» Οπως είχε εξηγήσει και κατά το παρελθόν ο managing director της Hines Greece, Πολ Γομόπουλος: «H Hines έχει στην Ελλάδα διπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο του χαρτοφυλακίου της είναι με διαφορά ο τομέας της φιλοξενίας». Συγκεκριμένα, επένδυση-ναυαρχίδα για την αμερικανική επενδυτική εταιρεία αποτελεί το ξενοδοχείο «Grand Hyatt» στη Λεωφόρο Συγγρού, έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ακόμα, έντονο είναι το ενδιαφέρον της για την Κρήτη, καθώς ήδη μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει έξι ξενοδοχειακές μονάδες.

Πρόκειται για τα τρία ξενοδοχεία του Cyan Group, της ευρύτερης οικογένειας Κεφαλογιάννη: Το «Apollonia Beach Resort & Spa», δυναμικότητας 671 κλινών, το οποίο βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού, με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 21,2 εκατ. ευρώ, το «Santa Marina Beach Resort», δυναμικότητας 398 κλινών, που αναβαθμίζεται από 4άστερο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 17,71 εκατ. ευρώ, και, τέλος, το «Sitia Beach City Resort & Spa» στη Σητεία. Επίσης, το 4άστερο «Avra Collection Hermes Hotel» και το «Coral» στον Αγιο Νικόλαο, το οποίο έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο με το όνομα «NIKO Seaside Resort» και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2022. Τέλος, το συγκρότημα «Out of the Blue Capsis Elite Resort», στην Αγία Πελαγία.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»