Με το «καλάθι των Χριστουγέννων» να κάνει χθες πρεμιέρα οι καταναλωτές έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ, όμως πολλοί διαπίστωσαν ότι η επιβάρυνση παραμένει μεγάλη.

Οι τιμές διαφέρουν από αλυσίδα σε αλυσίδα και πολλοί θα είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από το καλάθι των Χριστουγέννων, ωστόσο οι τιμές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» διαρκεί έως τις 3 Ιανουαρίου 2024 και περιλαμβάνει έξι προϊόντα (γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκια, βασιλόπιτες, αρνί και κατσίκι) που θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές όλο το διάστημα των εορτών.

Δυστυχώς για τους καταναλωτές, σημειώνουν «Τα Νέα», παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τη συνεργασία των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων να συγκρατήσουν τις τιμές, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, κάτι που φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού αλλά και από τις δηλώσεις των στελεχών των αλυσίδων. 

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα 2023: Πόσο κοστίζει το γιορτινό τραπέζι - 20% αυξημένες οι τιμές από πέρυσι - Τα "καλάθια" συγκρατούν την ακρίβεια

Καλάθι των Χριστουγέννων: Οκτώ στους δέκα ανησυχούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, οι τιμές στο νωπό αρνί φτάνουν έως και τα 12,55 ευρώ το κιλό, στο νωπό κατσίκι τα 13,79 ευρώ το κιλό, στην κατεψυγμένη γαλοπούλα έως 5,99 ευρώ το κιλό, ενώ στη βασιλόπιτα τα 8,5 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Klarna, οκτώ στους δέκα καταναλωτές (84%) εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, με τους εννιά στους δέκα να δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν οικονομικές επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες τους την εορταστική περίοδο.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ισχυρίσθηκε ότι οι τιμές φέτος θα είναι στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Ωστόσο, αν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το Νοέμβριο μειώθηκε στο 8,9%, για τους καταναλωτές η επιβάρυνση συνεχίζει να είναι μεγάλη.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά αποτελεί μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση η οποία ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για μεγαλύτερη διαφάνεια, σημειώματα σούπερ μάρκετ και βιομηχανίας για να γίνεται κατανοητό ποιες είναι οι εκπτώσεις και ποιος ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές στα ράφια.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αλυσίδων τόνισαν χθες ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξομάλυνση στο θέμα των ανατιμήσεων, ωστόσο οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα της περασμένης διετίας.

Το «Καλάθι του Αϊ- Βασίλη» έρχεται αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει παιχνίδια από όλες τις κατηγορίες που βρίσκουμε σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται σε πώληση παιχνιδιών.