Αντιμέτωποι με «ουρανοκατέβατες» χρεώσεις βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις, που υποχρεώνονται από αρχές του 2024 να παρέχουν επιπλέον της πληρωμής με POS, την υπηρεσία άμεσων πληρωμών (account to account – IRIS) για συναλλαγές καταναλωτών.

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την υποχρεωτική χρήση πληρωμών μέσω POS, που επεκτείνεται πλέον για λόγους πάταξης της φοροδιαφυγής σε συνολικά 35 νέες επιπλέον δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και περίπτερα και ταξί, ένα word of mouth αρχίζει και αναπτύσσεται στην αγορά.

*Διαβάστε εδώ: Τέλος επιτηδεύματος: Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιες κατηγορίες απαλλάσσονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρεώσεις αντί να μειώνονται… αυξάνονται και μάλιστα, τη στιγμή που η υποχρεωτικότητα των πληρωμών με POS εφαρμόζεται σε κάθε κλάδο, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Πέραν του ότι για τη χρήση εταιρικών (business) καρτών, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγράψει κατακόρυφη αύξηση, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με μεγαλύτερες χρεώσεις από όσο για τις απλές κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές), εντύπωση προκαλεί που τα σχήματα καρτών (Visa, Mastercard) προχωρούν σε αυξήσεις χρεώσεων, την ίδια στιγμή που έχουν πολλαπλασιάσει τους τζίρους των συναλλαγών στην Ελλάδα.

Οι χρεώσεις είχαν αυξηθεί την περίοδο της κρίσης με την πτώση του τζίρου, σήμερα όμως, οι όγκοι συναλλαγών με κάρτες πλησιάζουν το 50%, καταγράφοντας σημαντική αύξηση και θέτουν εν αμφιβόλω την ανάγκη για παράλληλη αύξηση των χρεώσεων από τα σχήματα.

Την ίδια στιγμή, η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται από 0,8%-1,2% ανάλογα με την Τράπεζα και το προφίλ του πελάτη.

Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση χρήσης για τον καταναλωτή.

Με αφορμή την υποχρεωτική εφαρμογή POS σε 35 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητες, όλες αυτές οι γνωστές πρακτικές και τιμολογήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο και ένας νέος διάλογος αρχίζει για το πόσο ακριβότερη μπορεί να γίνει επιβάρυνση για τη χρήση τερματικών.


Πώς θα εφαρμοστεί το IRIS

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις πληρωμές, οι έμποροι και επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών (instant payments) μέσω του IRIS Business της ΔΙΑΣ.

Οι άμεσες πληρωμές είναι η νέα τάση που επίσης εξυπηρετεί αμφότερα εμπόρους και καταναλωτές, όμως, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε όξυνση του ανταγωνισμού, με χαμηλότερες χρεώσεις έναντι των καρτών, είναι πιθανό να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, επιφέροντας νέες προμήθειες… από το παράθυρο! Δηλαδή, κάτι που κυκλοφορεί ευρέως, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι να επιβληθούν χρεώσεις της τάξεως του 1%, σε επίπεδα που κατά περιπτώσεις υπερβαίνουν τον μέσο όρο της αγοράς (0,8%-1,2%).

Το ΙRIS Business (το λεγόμενο P2B, Person to Business) ανέκαθεν από την σύστασή του χρεώνεται για τον έμπορο (σε αντίθεση με το IRIS -P2P- Person to Person – που είναι δωρεάν για τους πολίτες για έως 500 ευρώ την ημέρα). Το πόσο χρεώνεται στον κάθε επαγγελματία ή έμπορο η υπηρεσία αυτή (η ΔΙΑΣ εισπράττει ελάχιστα cents ανά συναλλαγή) εξαρτάται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την Τράπεζα με την οποία συναλλάσσεται και φυσικά, από το προφίλ του ρίσκου του. Αν σε μέσα επίπεδα αγοράς είναι 1%, είναι σαφώς χαμηλότερο από άλλες χρεώσεις και προμήθειες που προαναφέρθηκαν.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι για τους πελάτες, φυσικά πρόσωπα, η χρήση της υπηρεσίας αυτής, δηλαδή η πληρωμή με άμεση πληρωμή στον έμπορο ή ελεύθερο επαγγελματία (Iris Business) είναι εντελώς δωρεάν και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και καθημερινή επιλογή τρόπου πληρωμών.

*Πηγή: powergame.gr