Σκληρό πρέσινγκ στους προμηθευτές για τους όρους εφαρμογής του πράσινου τιμολογίου ασκεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τη δημιουργία φαινομένων σύγχυσης και να «κόψει τον αέρα» εξαρχής σε όσους επιχειρήσουν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Η ΡΑΑΕΥ τονίζει ότι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να πληροφορήσουν τους πελάτες τους για τους όρους και τις χρεώσεις των τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και ειδικότερα για το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας, την πάγια χρέωση, τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης και το ύψος των εκπτώσεων. Επίσης, οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν τον χρόνο και τους όρους υπό τους οποίους οι προμηθευτές μπορούν να αλλάζουν τους όρους των συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το πράσινο τιμολόγιο, σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες προμήθειας δεν έχουν ακόμα ενημερώσει πλήρως τους πελάτες τους για τους όρους του νέου προϊόντος, αν και έπρεπε να το κάνουν την 1η Δεκεμβρίου. Η ΡΑΑΕΥ καλεί τις συγκεκριμένες εταιρείες να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη ενημέρωση των πελατών τους έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπογραμμίζει ότι οι όροι θα πρέπει να είναι ακριβώς οι ίδιοι που είχαν γνωστοποιήσει στην ρυθμιστική αρχή την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Αρχή θα εξετάσει τη συμμόρφωσή των προμηθευτών προς την υποχρέωση πλήρους, διαφανούς και μη-παραπλανητικής ενημέρωσης των καταναλωτών, κινώντας τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εφόσον διαπιστωθεί ελλιπής συμμόρφωση».

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή σημειώνει ότι οι όροι του πράσινου τιμολογίου δεν μπορούν να είναι διαφορετικοί απ’ όσα ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρει κάθε εταιρεία προμήθειας.

*Διαβάστε εδώ: Χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ποια από τις τέσσερις επιλογές είναι η οικονομικότερη (Βίντεο)


Πώς θα γίνονται οι συγκρίσεις διαφορετικών τιμολογίων

Οι εταιρείες προμήθειας επιδιώκουν να προωθήσουν στους καταναλωτές κυρίως το κίτρινο τιμολόγιο, στο οποίο η τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται στο τέλος κάθε μήνα και όχι στην αρχή όπως στο πράσινο. Οι προμηθευτές υποστηρίζουν ότι το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι φθηνότερο από το πράσινο, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ισχυρίζεται ότι κάποιοι από τους παρόχους προκρίνουν το κίτρινο τιμολόγιο γιατί δεν θέλουν να συγκρίνονται οι τιμές και «συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη σύγχυση».

Από την πλευρά της, η ΡΑΑΕΥ καλεί τους προμηθευτές να εκθέτουν αναλυτικά τις παραδοχές που έχουν λάβει υπόψη στις συγκρίσεις για κάθε έναν τύπο τιμολογίου, καθώς τυχόν σύγκριση που διενεργείται στη βάση των τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μόνο μήνα του 2023 μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν, η ρυθμιστική αρχή θα ελέγχει την επιλογή της ορθής βάσης σύγκρισης και το κατά πόσον οι χρεώσεις που προκύπτουν απ’ αυτές τις συγκρίσεις είναι σωστές.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ θα ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της υπό τη μορφή πίνακα, έως την πέμπτη ημέρα κάθε μήνα, την τελική τιμή προμήθειας του πράσινου τιμολογίου, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στείλει οι προμηθευτές το αργότερο έως και τα μεσάνυχτα της 1ης ημέρας του μήνα.


Τι ισχύει για τη μετάπτωση στο πράσινο τιμολόγιο

Στο πράσινο τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον πάροχο τους και δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν μετά τις 31 Δεκεμβρίου ένας καταναλωτής επιλέξει ένα διαφορετικό τιμολόγιο από το πράσινο, δεν θα ισχύσει αναδρομική εφαρμογή των όρων του άλλου τιμολογίου. Για παράδειγμα, αν στις 20 Ιανουαρίου επιλέξει ένα κίτρινο τιμολόγιο, τότε για το διάστημα από την 1η έως την 20η Ιανουαρίου θα τιμολογηθεί για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε σε αυτό το διάστημα με το πράσινο τιμολόγιο και στη συνέχεια με το κίτρινο.


Πότε αλλάζουν πάγιο, βασική χρέωση και εκπτώσεις

Στο πράσινο τιμολόγιο, η πάγια χρέωση, καθώς και οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι πάροχοι, μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα. Οι μεταβολές θα πρέπει να ανακοινώνονται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα των παρόχων και να αναφέρονται στον πρώτο λογαριασμό που λαμβάνουν οι πελάτες τους μετά την τροποποίηση. Η βασική τιμή προμήθειας θα ισχύει για ένα εξάμηνο και η πιθανή αλλαγή της θα ανακοινώνεται 2 μήνες πριν.

Ο συντελεστής προσαύξησης (α), το άνω (Lu) και to κάτω όριο (L1) του μηχανισμού διακύμανσης θα μπορούν να αλλάζουν μια φορά μέσα σε ένα τρίμηνο και θα ανακοινώνονται ένα μήνα πριν την αλλαγή. Οι αλλαγές θα πρέπει επίσης να αναφέρονται στον πρώτο λογαριασμό που λαμβάνουν οι πελάτες των παρόχων μετά την τροποποίηση,

Στα μπλε τιμολόγια (σταθερά) και τα κίτρινα, οι όροι μπορούν να αλλάζουν μόνο για «σπουδαίο λόγο» επισημαίνει η ΡΑΑΕΥ και σε κάθε περίπτωση οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν σε ατομική βάση τους πελάτες 2 μήνες πριν την αλλαγή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει να αποτυπώνουν διακριτικά το χρώμα του τιμολογίου που έχει ο κάθε πελάτης τους στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού κατανάλωσης που λαμβάνει, καθώς και σε όλα τα τυποποιημένα έντυπα, τις προωθητικές ενέργειες και τις ιστοσελίδες τους.

*Πηγή: powergame.gr