Σε µια σύνθετη και πολυπαραγοντική εξίσωση αναδεικνύεται η εύρεση προσωπικού µε τις κατάλληλες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 70% των µικροµεσαίων επιχειρήσεων (ΜµΕ), σύµφωνα µε έρευνα του Ευρωβαρόµετρου, δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να βρουν το προσωπικό που έχουν ανάγκη. Θεωρούν, δε, ότι η έλλειψη «ταλέντων» αποτελεί ακόµη µεγαλύτερο πρόβληµα (59%) και από την περιορισµένη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση (43%).

Διαβάστε ακόμα: Ευρωβαρόμετρο: Εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία η προαγωγή της ψυχικής υγείας για τους Ευρωπαίους

Τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου

Από τα στοιχεία της έρευνας, είναι εµφανές ότι το skills shortage (έλλειψη δεξιοτήτων) αποτελεί πρόκληση που εντείνεται µε την πάροδο των ετών και πλέον αφορά όλα τα κράτη-µέλη της Ε.Ε. Το 54% των µικροµεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευµένους εργαζόµενους.

Το 61% των επιχειρήσεων µε έως 10 άτοµα προσωπικό και το 77% των επιχειρήσεων µε 10 έως 49 εργαζόµενους δήλωσαν ότι είναι πολύ και λίγο δύσκολο αντιστοίχως να βρουν προσωπικό µε τις κατάλληλες δεξιότητες. Το 23%, δε, δηλώνουν ότι χρειάζονται 3 µε 5 µήνες για να προχωρήσουν σε πρόσληψη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη χώρα µας. Το 59% των µικροµεσαίων επιχειρήσεων αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευµένο προσωπικό.

Το 76% των επιχειρήσεων µε έως 10 άτοµα προσωπικό και το 90% των επιχειρήσεων µε 10 έως 49 εργαζόµενους δήλωσαν ότι είναι πολύ και λίγο δύσκολο αντιστοίχως να βρουν εργαζόµενους µε τις κατάλληλες δεξιότητες. Ως προς τον χρόνο, το 26% υποστηρίζουν ότι χρειάστηκαν 3 έως 5 µήνες για να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις. Στην ερώτηση «ποιο είδος υποστήριξης θα ήταν το πιο χρήσιµο για να αντιµετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού µε τις κατάλληλες δεξιότητες», οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα απάντησαν: φορολογικά κίνητρα (38% στην Ε.Ε., 54% στην Ελλάδα), άµεσες επιδοτήσεις (28% στην Ε.Ε., 52% στην Ελλάδα), κατάρτιση για την αναβάθµιση των δεξιοτήτων (30% στην Ε.Ε., 37% στην Ελλάδα). Στους ερωτηθέντες παρουσιάστηκαν επίσης κάποιες θέσεις εργασίας και ρωτήθηκαν εάν η επιχείρησή τους αντιµετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων γι’ αυτό το πόστο.

Συγκεκριµένα, τεχνικούς σε επίπεδο Ε.Ε. αναζητά το 42%, ενώ στην Ελλάδα το 48%. Ειδικούς εξυπηρέτησης πελατών (επαγγελµατίες πωλήσεων, σύµβουλοι πελατών, υπεύθυνοι υποδοχής κ.λπ.) δυσκολεύεται να βρει το 23% στην Ε.Ε. και το 37% στη χώρα µας. Ειδικούς έρευνας και ανάπτυξης ψάχνει το 20% στην Ε.Ε. και το 29% στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Eυρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες επιλέγουν τηλεόραση για την ενημέρωσή τους - Τι διαλέγουν οι Ευρωπαίοι


Το πρόβληµα

Ο αντίκτυπος στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις είναι πολυεπίπεδος. Σύµφωνα µε την έρευνα, οι ίδιες εντοπίζουν αυξηµένο φόρτο εργασίας (48% στην Ε.Ε., 59% στην Ελλάδα), απώλεια πωλήσεων ή προβλήµατα µε την επέκτασή τους (31% στην Ε.Ε., 40% στην Ελλάδα), µειωµένη παραγωγικότητα (25% στην Ε.Ε., 32% στην Ελλάδα). Σηµειώνουν δε ότι παρατηρείται αύξηση του κόστους παραγωγής (23% στην Ε.Ε., 15% στην Ελλάδα) και µειωµένη δραστηριότητα καινοτοµίας (8% στην Ε.Ε., 15% στην Ελλάδα). Οι ίδιες οι επιχειρήσεις, σύµφωνα µε την έρευνα του Ευρωβαρόµετρου, προσπαθούν να λύσουν το πρόβληµα µε τους εξής τρόπους κατά σειρά: Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (π.χ. καλύτερη αµοιβή, παροχές), κατάρτιση/επανακατάρτιση του υφιστάµενου προσωπικού, περισσότερες προσπάθειες διατήρησης των σηµερινών εργαζοµένων (π.χ. προαγωγή της υγείας των εργαζοµένων).

Στην Ελλάδα µία στις 10 εταιρείες (10%) απαντά ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβληµα προσλαµβάνοντας εργαζόµενους από άλλα κράτη-µέλη της Ε.Ε., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. φτάνει το 14%. «H µάθηση και οι δεξιότητες βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τους εργαζόµενους, αλλά και τις επιχειρήσεις, που αναζητούν περισσότερο από ποτέ εξειδικευµένο προσωπικό. Σύµφωνα µε περυσινή παγκόσµια έρευνα της Ernst & Young (Ε.Υ.), ένας στους πέντε εργοδότες πίστευαν ότι η βελτίωση των ευκαιριών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων θα βοηθήσει στην αντιµετώπιση του φαινοµένου της µετακίνησης των εργαζοµένων» δηλώνει στην «Α» της Κυριακής η κ. Ευτυχία Κασελάκη, εταίρος στο Τµήµα Συµβουλευτικών Υπηρεσιών και Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου ∆υναµικού. Σηµειώνει ωστόσο ότι αυτός δεν είναι ο µόνος καθοριστικός παράγοντας, καθώς -σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της Ε.Υ., της Hellas EAP και του Εργαστηρίου Πειραµατικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ- αρκετοί εργαζόµενοι σήµερα είναι αντιµέτωποι µε κατάθλιψη, άγχος, θυµό, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη κινητοποίησης των επιχειρήσεων για την αντιµετώπισή τους.

«Η ανάγκη για µετεκπαίδευση και αναβάθµιση των δεξιοτήτων είναι διαρκής και εντείνεται κάθε µέρα, µε την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικά της Τεχνητής Νοηµοσύνης, δηµιουργώντας νέες απαιτήσεις για τους εργαζόµενους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Καθώς οι επιχειρήσεις µετασχηµατίζονται για να αντιµετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις της εποχής µας, οφείλουν να θέσουν τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο της στρατηγικής τους», προσθέτει η κ. Κασελάκη.

Στη χώρα µας σοβαρό πρόβληµα εύρεσης εργαζοµένων αντιµετωπίζουν κλάδοι της οικονοµίας µε σηµαντική «προστιθέµενη αξία» για τον ρυθµό ανάπτυξης, όπως ο Τουρισµός, οι Κατασκευές, ακόµα και τα super markets, η Εστίαση, αλλά και ο αγροτικός τοµέας παραγωγής. Μπροστά σε αυτό το µείζον ζήτηµα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοµαλύνει την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί µε την τροπολογία στο σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε την Παρασκευή (15/12) στη Βουλή, αναφορικά µε τη νοµιµοποίηση των παράνοµων µεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής