Οι τιμές για το πετρέλαιο σταθεροποιούνται στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την απότομη πτώση της Τετάρτης, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τις διαταραχές της ναυσιπλοΐας κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύονται.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ σημειώνουν νωρίς το πρωινό της Πέμπτης άνοδο 10 σεντς ή 0,1% στα 79,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό WTI διαπραγματεύονται 5 σεντς χαμηλότερα στα 74,06 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές υποχώρησαν σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι φόβοι για την Ερυθρά Θάλασσα, παρακολουθείται στενά η πολεμική σύγκρουση

«Οι ανησυχίες για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν μειωθεί, αλλά οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ειδικά για την εμπλοκή του Ιράν στην περιοχή, καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω πώληση», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

Διαβάστε ακόμα: Διώρυγα του Σουέζ: Πώς οι Χούτι αλλάζουν τον χάρτη του εµπορίου

«Η αγορά είναι πιθανό να κινηθεί ξανά ανοδικά… ίσως στις αρχές του νέου έτους, επίσης λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων χάρη στη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ και την υψηλότερη ζήτηση κηροζίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο», συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk δήλωσε ότι έχει προγραμματίσει αρκετές δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ταξιδέψουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας τις επόμενες εβδομάδες, αφού ζήτησε προσωρινή διακοπή των δρομολογίων αυτών, μέσα στον μήνα μετά από επιθέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χούτι της Υεμένης. Ωστόσο, η προοπτική της παρατεταμένης στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στη Γάζα και η μεταφορά της σύγκρουσης και σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένουν σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου.

Άλλωστε την Τρίτη, ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν «πολλούς μήνες ακόμη», καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν».