«Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι πληρωμές επικουρικών συντάξεων που καθυστερούσαν επί σειρά ετών», δηλώνει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «αυτό αποτελεί μια δίκαιη εξέλιξη για χιλιάδες συνταξιούχους. Η εξέλιξη αυτή αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις, σε κάθε Ταμείο, όπου οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να συμπληρώσουν 25ετία ή 35ετία. Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που χρειάζονταν 25ετία ή 35ετία στα επικουρικά του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, που συμπλήρωναν με πλασματικούς χρόνους, ενώ τώρα δεν πληρώνουν εξαγορά ενσήμων».

Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, «με τη διάταξη του νομοσχεδίου η 15ετία θα αρκεί για να θεμελιώνεται το δικαίωμα χορήγησης επικουρικής σύνταξης, είτε ο ασφαλισμένος έχει ένα Ταμείο είτε συμπληρώνει τη 15ετία σε περισσότερα με διαδοχική ασφάλιση».

Επικουρικές συντάξεις: Οι άμεσα ωφελημένοι

Άμεσα ωφελημένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που κανονικά θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 25ετή (και άνω) ασφάλιση. Η έκδοση της σύνταξης είναι άμεση πια και -κατά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- «ενώ η 15ετία ισχύει για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, στο Δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ απαιτούνταν 25 έτη. Μάλιστα, χιλιάδες έκαναν αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου, ενώ τώρα θα βγαίνουν νωρίτερα με επικουρική, γλιτώνοντας το κόστος των εξαγορών. Όσοι λοιπόν θεμελιώνουν δικαίωμα σε κύρια σύνταξη με λιγότερα από 15 έτη θα παίρνουν επικουρική από τα Ταμεία στα οποία κατέβαλαν εισφορές και με λιγότερα από 15 έτη».

Η λίστα των ευεργετημάτων

1. Άμεση καταβολή σύνταξης. Χιλιάδες ασφαλισμένοι θα εισπράξουν πλήρη επικουρική σύνταξη με τα χρόνια που έχουν. Με το προηγούμενο καθεστώς, θα έπρεπε να συμπληρώσουν 35ετία έστω και με πλασματικά έτη (π.χ. στις πρώην ΔΕΚΟ), αλλιώς θα έπαιρναν την επικουρική στα 67 τους χρόνια ή μειωμένη στα 62.

2. Επανεξέταση αιτήσεων που είχαν απορριφθεί. Εξετάζονται πάλι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί λόγω χρόνου. Τώρα ευνοούνται με 15ετία σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ.

3. Χωρίς εξαγορά χρόνου. Τέλος το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου για χιλιάδες ασφαλισμένους, ώστε να συμπληρώσουν περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης. Το όφελος είναι το 6% της εισφοράς.

epikourikes_1

epikourikes_2

Το πρόβλημα 

Με τον ν. Κατρούγκαλου οι επικουρικές είναι μικρότερες. Με 15ετία ξεκινούν από τα 50 ευρώ, ενώ φτάνουν έως και 370 ευρώ. Οι επικουρικές άλλαξαν και όσον αφορά τα όρια και ως προς τον τρόπο υπολογισμού, που έκοβε στα δύο τη σύνταξη. Το πρώτο τμήμα για τα έτη έως το 2014 και το δεύτερο από το 2015 και μετά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»