Στις 42 χώρες που χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι», προσφέροντας προνομιακό καθεστώς σε όσους μεταφέρουν εκεί περιουσιακά στοιχεία, στρέφει το περισκόπιο της εποπτείας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ξεφύγει από τους μηχανισμούς της εφορίας βγάζοντας τα λεφτά του στο… Κιργιστάν, το Τιμόρ, το Τουρκμενιστάν ή και χώρες της γειτονιάς μας με ευνοϊκή φορολογία, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της ΑΑΔΕ στην «Α», «όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάρε δώσε με εταιρείες χωρών οι οποίες διαθέτουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαρακτηρίζονται ως “φορολογικοί παράδεισοι” ελέγχονται εξονυχιστικά».

Στον μεγεθυντικό φακό της ΑΑΔΕ μπαίνουν τιμολόγια, κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται και παραστατικό διακίνησης χρημάτων, ελέγχεται η νομιμότητα της συναλλαγής, η πιθανή απόκρυψη φόρου και ακολουθείται αυστηρή διαδικασία καταλογισμού του ΦΠΑ.

Οι γειτονικοί «φορολογικοί παράδεισοι» 

Στον σχετικό κατάλογο των χωρών όπου ισχύουν «προνομιακοί φορολογικοί κανόνες» περιλαμβάνονται χώρες στις οποίες η φορολογία είναι χαμηλότερη της Ελλάδας ακόμη και κατά 50%! Φορολογικούς παραδείσους έχουμε και στη γειτονιά μας. Τέτοιοι θεωρούνται η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, το Κόσοβο η Μολδαβία κ.ά.
Είναι πολλές οι εταιρείες από την Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τέτοιες χώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς «οι δαπάνες που καταβάλλουν προς φυσικά και νομικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία σε χώρα με προνομιακό καθεστώς εκπίπτουν μόνον εάν η υπόχρεη επιχείρηση αποδείξει ότι αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή».

Έτσι, όσοι συναλλάσσονται με αυτές τις χώρες οφείλουν να συγκεντρώνουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε ισχύ εμπορική συμφωνία, ότι ξένη εταιρεία έχει πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα όπου είναι η έδρα της και ότι τηρείται η νομοθεσία.

Οι χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς

Στις χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και χαρακτηριστικά «φορολογικών παραδείσων» συγκαταλέγονται οι Άγιος Ευστάθιος, Αλβανία, Ανατολικό Τιμόρ, Ανγκουίλα, Ανδόρα, Βανουάτου, Βερμούδες, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιρλανδία, Κατάρ, Κιργιστάν, Κόσοβο, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Μακάο, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μογγολία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Μπονέρ, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Μάρσαλ, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Νήσος Μαν, Ουγγαρία, Παραγουάη, Σάμπα, Σαουδική Αραβία, Τζέρσεϊ, Τουρκμενιστάν και Τοκελάου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»