Τη δέσμευση ότι οι τιμές του βρεφικού γάλακτος θα υποχωρήσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στον απόηχο των αποκαλυπτικών στοιχείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι στη χώρα μας πωλείται από 30% έως και 213% υψηλότερα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο αυτή τη φορά οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κάνουν ένα βήμα παραπέρα από τις διαπιστώσεις και θα οδηγήσουν τις μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές να προχωρήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών στα σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία, όπου πωλείται σήμερα το βρεφικό γάλα.

«Πριν από μερικά χρόνια το βρεφικό γάλα το βρίσκαμε μόνο στα φαρμακεία. Στη συνέχεια μπήκε στα σουπερμάρκετ, καθώς είχε παρατηρηθεί από τότε ότι το αγοράζαμε πιο ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάποιες μάρκες το βρεφικό γάλα έχει αρχίσει να προσεγγίζει τη μέση τιμή της Ευρώπης, αλλά και εμείς θα προχωρήσουμε σε ελέγχους σε ό,τι αφορά το μεικτό κέρδος για να δούμε αν κάποια εταιρεία επιχειρεί να αισχροκερδήσει και να δούμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις στην αγορά», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σκρέκας.

Έλεγχοι καταστημάτων για το βρεφικό γάλα

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έγιναν τρεις τιμοληψίες εντός του Νοεμβρίου 2023 σε e-shops σε Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης: την 1η Νοεμβρίου, στις 20 Νοεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της τιμοληψίας δείχνουν την Ελλάδα να είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην ΕΕ:

Στο Frisolac 0-6 και Frisomel 6-12 οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 32% έως 53% υψηλότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Λετονία.

Η έρευνα για το Almiron 0-6 (Danone - Nutricia) έδειξε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο.

Το Almiron 6-12 (Danone - Nutricia) στην Ελλάδα πωλείται από 78% έως 136% υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή για το προϊόν που εντοπίζεται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Τα γάλατα Milupa 0-6 και 6-12 (Danone - Nutricia) στην Ελλάδα αποκλίνουν από 102% έως 114% από την Αυστρία που αποτελεί και τη μοναδική χώρα όπου εντοπίζεται η ετικέτα.

Το βρεφικό γάλα ΝΑΝ 0-6 (Nestlé) στην Ελλάδα αποκλίνει από 167% έως 213% από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.

Η τιμή για το ΝΑΝ 6-12 (Nestlé) στην Ελλάδα είναι από 146% έως 197% πιο υψηλή από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Γαλλία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»