Οι γονικές παροχές ανέκαθεν αποτελούσαν -για προφανείς λόγους- σημείο τεράστιου ενδιαφέροντος για τους φορολογούμενους που αναζητούν τρόπο αποφυγής φόρων και τεκμηρίων, του «Πόθεν Έσχες» και λοιπών υποχρεώσεων που δημιουργούνται.

Με βάση τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις (από την 1η Οκτωβρίου 2021), οι γονικές παροχές και δωρεές σε τέκνα και εγγόνια είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ. Για το υπερβάλλον ποσό ισχύει φορολογία 10%, ενώ οι κληρονομίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 1%-10% για αξία από 150.000 ευρώ και πάνω.

Για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι τα ακόλουθα όρια αντικειμενικών αξιών:

  • 200.000 ευρώ, αν το παιδί είναι άγαμο.
  • 250.000 ευρώ, αν το παιδί είναι έγγαμο.
  • 275.000 ευρώ, αν το παιδί έχει ένα δικό του παιδί.
  • 300.000 ευρώ, αν το παιδί έχει δύο δικά του παιδιά.
  • 330.000 ευρώ, αν το παιδί έχει τρία δικά του παιδιά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω για δωρεές και γονικές παροχές

  1. Αποφυγή λαθών και παραλείψεων. Η μη υποβολή δικαιολογητικών απειλεί με φόρο δωρεάς 10%-40% ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.
  2. Η δήλωση για κάθε πράξη κατατίθεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
  3. Ημερομηνία κατάθεσης. Αν η δωρεά χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, η ημερομηνία της δωρεάς θα πρέπει να προηγείται της αγοράς.
  4. Αφορολόγητο. Οι δωρεές χρηματικών ποσών είναι αφορολόγητες για ποσά μέχρι 800.000 ευρώ σε συγγενείς πρώτου βαθμού σε ευθεία γραμμή, γεγονός που έχει ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον των φορολογουμένων.
  5. Δήλωση ποσών. Τα χρήματα που δωρίζονται θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην εφορία από τον δωρητή.
  6. Προσοχή στα έγγραφα! Άλλα είναι τα δικαιολογητικά, όταν στη δωρεά ή τη γονική παροχή εμπλέκεται ξένη τράπεζα, και διαφορετικά, εάν η διαδικασία γίνεται μεταξύ δύο ελληνικών τραπεζών.
  7. Λοιπά προβλήματα. Αν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, αναζητείται το παραστατικό-αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών των συμβαλλομένων.
  8. Δωρεές χρημάτων μέσω ξένων τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται το παραστατικό-αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών των συμβαλλομένων, το οποίο και επισυνάπτεται στη δήλωση.
  1. Γονική παροχή με επιταγή. Για τις χρηματικές δωρεές / γονικές παροχές με κατάθεση επιταγής, αν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, απαιτείται αντίγραφο του σώματος της επιταγής και της αναλυτικής κίνησης (extrait) του λογαριασμού από τον οποίο τροφοδοτήθηκε και επιπλέον αντίγραφο του καταθετηρίου αυτής.
  2. Δωρεές με ανάληψη χρηματικού ποσού. Αν πρόκειται για συνδικαιούχο κοινού λογαριασμού, απαιτείται αντίγραφο αναλυτικής κίνησης του λογαριασμού (extrait), στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των συνδικαιούχων και η ημερομηνία ανάληψης του ποσού, το οποίο και συνυποβάλλεται με τη δήλωση.
  3. Δωρεά για αυτοκίνητο. Η ΑΑΔΕ αντλεί τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος από το ΟΠΣ οχημάτων. Σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, αναζητούνται κατά περίπτωση:

α) άδεια κυκλοφορίας του οχήματος στο όνομα του δωρεοδόχου / τέκνου,

β) απόδειξη λιανικών συναλλαγών / τιμολόγιο,

γ) παραστατικό-αποδεικτικό μεταφοράς του ποσού μεταξύ των λογαριασμών.

  1. Φορολογία. Για χρηματικές δωρεές / γονικές παροχές που υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με έγγραφη συμφωνία υποβάλλονται κατά περίπτωση:
  • Ιδιωτικό συμφωνητικό παράδοσης χρημάτων.
  • Συμβολαιογραφικό έγγραφο παράδοσης χρημάτων.
  • Αποδεικτικό μεταφοράς μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών.
  • Οποιοδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει τη δωρεά ή την παράδοση των δωρηθέντων.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή