Προς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται στον ΕΦΚΑ να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη δήλωση των συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς και των αναπήρων που πρόκειται να εργαστούν χωρίς να έχουν καμία παρακράτηση από τον μισθό και τη σύνταξη. Οι ανάπηροι πρώτη φορά μπορεί να είναι και εργαζόμενοι, καθώς με την πρόσφατη νομοθεσία απαγορευόταν ρητά η εργασία τους. Αυτό άνοιξε αυτόματα την πόρτα προκειμένου κάποιοι να βρουν εργασία από την 1η Ιανουαρίου.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, με τον ν.4997/2022 προβλέπεται συνταξιοδότηση, ακόμη και με μερική αναπηρία (50%-66,9%), με εξαίρεση τους αγρότες (ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ), οι οποίοι πρέπει να έχουν ποσοστό «μερικής αναπηρίας» 59% (από την 1/1/2025 και οι αγρότες θα λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό 50%).

Ειδικά για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέφθηκε προσαύξηση της εισφοράς για κύρια σύνταξη κατά 50%, ενώ για τους αντίστοιχους συνταξιούχους αναπηρίας επιτράπηκε η εργασία και δεν προβλέπεται κανένα πέναλτι επί των αμοιβών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων από κοινή νόσο με ενιαία κριτήρια (σ.σ.: υπάρχουν άλλες προβλέψεις για το εργατικό ατύχημα ή την επαγγελματική ασθένεια) και αφετέρου παρέχεται η ευχέρεια απασχόλησης του συνταξιούχου χωρίς καμία επιβάρυνση. Με την προϋπόθεση όμως ότι για τη συνταξιοδότηση απαιτείται παραίτηση από την εργασία και ανάληψη της απασχόλησης μετά την απόδοση ποσοστού αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.

Για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η χορήγηση αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών κρίνεται ότι αποτελεί κατ’ ουσία διακοπή της εργασίας. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση είναι δύσκολη η επανάκαμψη του συνταξιούχου αναπηρίας στην ίδια θέση εργασίας. Να σημειωθεί ότι στη «μερική αναπηρία» ο συνταξιούχος λαμβάνει το 50% της εθνικής σύνταξης, συν την ανταποδοτική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης που έχει εκείνη τη στιγμή.

Έπεται η «συνήθης αναπηρία» για ποσοστά από 67% έως και 79,9%, όπου αποδίδεται το 75% της εθνικής σύνταξης συν την ανταποδοτική και η «βαριά αναπηρία» με ποσοστό άνω του 80% και για την οποία δεν γίνεται καμία περικοπή στην εθνική σύνταξη. Για την απόδοση του ποσοστού οι εργαζόμενοι και απασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.ά.) του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται πιστοποίηση του ΚΕΠΑ.

Προϋποθέσεις

Για καταβολή σύνταξης αναπηρίας για κοινή νόσο απαιτούνται:

► Τουλάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης.

► Τουλάχιστον 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη (ή 600 ημέρες ασφάλισης) εντός της 5ετίας πριν από την ημερομηνία ή το έτος έναρξης της αναπηρίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"