Η ανυπαρξία κατασκευής κατοικιών εδώ και 20 χρόνια, η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους και η εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων, ωθούν τα ενοίκια προς τα πάνω, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, στο πλαίδιο της μεγάλης έρευνας που διεξάγει ο ραδιοφωνικός σταθμός για το υψηλό κόστος των ενοικίων.

Σημείωσε πως κατοικίες μπορούν να βγουν στην αγορά, αρκεί να υιοθετηθεί το κατάλληλο φορολογικό κίνητρο.

Ζήτησε την τριετή πλήρη φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος των μισθωμάτων.

Ακόμα, σημείωσε πως ένα κράτος που δεν έχει απόθεμα κατοικιών για να διαθέσει για μίσθωση σε ευάλωτους πολίτες, πρέπει να αλλάξει το τοπίο στη φορολογία, ώστε στην τριετία να καταφέρουν να αποδώσουν τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

*Διαβάστε εδώ: Γιώργος Στασινός στα Παραπολιτικά 90,1: ''Το πρόβλημα με τα αυξημένα ενοίκια είναι τεράστιο - Η πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα''

Τέλος, επισήμανε πως ένα μίσθωμα όσο πιο πολύ αυξάνεται, τόσο πιο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καταβολή του.


Η συνέντευξη του Στράτου Παραδιά στα Παραπολιτικά 90,1

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κος Στράτος Παραδιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με το δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 για το υψηλό κόστος των ενοικίων, είπε: «Το πρόβλημα που παρουσιάζεσαι στη χώρα μας δεν είναι μόνο εδώ είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Στη δική μας χώρα οι παράγοντες είναι η ανυπαρξία κατασκευής κατοικιών σχεδόν επί μια εικοσαετία, ιδιαίτερα κατοικιών για εκμίσθωση. Είναι η παλαίωση του υπάρχοντος κτηριακού δυναμικού της χώρας και η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να ανακαινίσουν τις παλιές κατοικίες λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους. Είναι βεβαίως και το πρόβλημα της ατιμώρητης παραβατικής συμπεριφοράς μιας μερίδας δήθεν ενοικιαστών που εγκαθίσταται στα σπίτια με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα, κατά κύριο λόγω όμως οφείλεται στην εξοντωτική φορολογική επιβάρυνση των μισθωμάτων η οποία καθιστά άνευ αντικειμένου την εκμίσθωση κατοικιών για χρήση κύριας κατοικίας».

«Εμείς πιστεύουμε ότι κατοικίες υπάρχουν, μπορούν να βγουν στην αγορά αρκεί να υιοθετηθεί το κατάλληλο φορολογικό κίνητρο το οποίο έχουμε προτείνει και το οποίο είναι η τριετής πλήρης φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος μισθωμάτων των κατοικιών τους αν το εισόδημα αυτό προέρχεται από νέα εκμίσθωση κύριας κατοικία με ελάχιστη τριετή μισθωτική διάρκεια από την 01/01/24 και μετά και για τα πρώτα τρία χρόνια κάθε μίσθωσης και με την προϋπόθεση ότι η κατοικία αυτή ήταν κενή τουλάχιστον ολόκληρο το έτος 2023 ούτως ώστε αυτές οι κατοικίες να μπουν στην αγορά. Ή να ήταν κατοικία η οποία διέθεται πέρυσι το Δεκέμβριο αριθμό μητρώου ακινήτου στη βραχυχρόνια μίσθωση και να αποσυρθεί από την βραχυχρόνια μίσθωση και να μπει στην αγορά της κύριας κατοικίας και για τρία χρόνια να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος. Το έχουμε θέσει επίσημα υπόψη της κυβέρνησης και περιμένουμε απαντήσεις», πρόσθεσε.

«Ένα κράτος το οποίο δεν έχει κοινωνική κατοικία, δεν έχει απόθεμα κατοικιών όπως έχει άλλες χώρες κυρίως βορειοευρωπαϊκές, τεράστιος αριθμός εκατοντάδων σπιτιών τα οποία τα έχουν κατασκευάσει για να τα διαθέτουν για μίσθωση σε ευάλωτους πολίτες, ένα κράτος που δεν έχει κανένα τέτοιο σπίτι να διαθέσει αυτό που μπορεί και επιβάλλεται να κάνει είναι να αλλάξει το τοπίο για την φορολογία για την τριετία εκείνη για την οποία θα χρειαστεί ο χρόνος για να αποδώσουν τα σωστά μέτρα τα οποία σχεδιάζει ήδη η σημερινή κυβέρνηση. Όλα αυτά δηλαδή τα ανακαινίζω και μισθώνω, εξοικονομώ», συμπλήρωσε.

«Ένα μίσθωμα όσο πιο πολύ αυξάνεται τόσο πιο επισφαλές γίνεται ως προς την καταβολή του γιατί ο ενοικιαστής ο οποίος είναι σε ένα σπίτι δεν έχει να καταβάλλει μόνο το μίσθωμα έχει να καταβάλει και όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς. Εμείς σαν Ομοσπονδία ιδιοκτητών είμαστε πάντοτε υπερ. των λογικών, των χαμηλών ενοικίων αυτών που καταβάλλονται τακτικά και κανονικά και που δεν χρειάζεται να τρέχουν οι ιδιοκτήτες στα δικαστήρια για να εισπράξουν τα ενοίκια τους», επισήμανε.